Tuesday, July 31, 2018

Perlantikan Lembaga Pengarah Khazanah Nasional yang baru melanggar aku janji Manifestomato Pakatan Harapan

#ManifesTomato #BapakPenyamunNegara

Baru saja seminggu berlalu iaitu pada 24 Julai kesemua Ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional telah melepaskan jawatan mereka dan terkini 5 Ahli Lembaga Pengarah baru telah dilantik. Lantikan ini disahkan berkuatkuasa serta merta oleh Perdana Menteri.Adakah lantikan ini dilakukan secara tergesa-gesa atau telah berlaku persediaan awal ekoran desakan demi desakan Tun M dan Tun Daim terhadap barisan yang lama?Tun M dalam kritikan terakhirnya terhadap Lembaga Pengarah Khazanah telah menyindir Khazanah dalam pelaburan projek perumahan dan pengambil alihan entiti perniagaan yang kemudian dijual kembali. Mengikut TunM ianya adalah sesuatu yang lucu dan kononnya lari dari objektif menjaga bumiputera.Harus diingatkan bahawa ketika Tun M meninggalkan Khazanah pada Mei 2004, nilai harta Khazanah hanya RM 33 billion, NAMUN kini nilainya telah meningkat di era Dato Seri Najib Razak menjadi RM 160 billion.Letak tepi dulu isu tersebut, mari kita fokuskan kepada isu perlantikan Ahli Lembaga Pengarah nya yang baru.Mengikut Janji ke 22 Manifesto Pakatan Harapan, kerajaan akan memastikan pelantikan jawatan kepimpinan GLC tidak akan dibuat berdasarkan kaitan politik dan mereka harus datang dari kalangan professional.Jadi, berlaku perlanggaran akujanji manifesto di sini apabila:1. Tun Mahathir adalah Perdana Menteri Malaysia (Ahli Parlimen PPBM)2. DS Azmin Ali adalah Menteri Hal Ehwal Ekonomi (Ahli Parlimen PKR)3. Tan Sri Hassan Merican adalah anggota Council of Elders yang dilantik oleh Tun Mahathir sebagai Penasihat Kerajaan Malaysia.Jika Menteri tidak boleh memegang 2 portfolio, bagaimana anggota CEP yang dilantik secara rasmi untuk berada dalam entiti “kerajaan dalam kerajaan” boleh berada dalam Khazanah Nasional?Ketiga-tiga perlantikan ini akan menimbulkan conflict of interest dalam pentadbiran negara.EMPIRICAL MALAYSIA dengan ini menolak sekeras-kerasnya perlantikan ketiga-tiga individu di atas dalam Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Berhad.AS

#EmpiricalWatch

........
http://pakdin.my/khazanah-nasional

43 comments:

 1. cai ph wat2 xnpk la tu...maklum la kepale basah dgn kencing

  ReplyDelete
 2. Buat2 Tak nampak dah ataupun dah buta huruf ....

  ReplyDelete
 3. Apa depa kesah.. manifesto bukan al quran tak boleh dilanggar.. hakikatnya al Quran pun di langgar.. dosa ada orang nak tanggung.

  ReplyDelete
 4. Cai pakatun rindu zaman madey....sikalang kutty sidah mali maaaa...lu lasa laa mangkok..

  ReplyDelete
 5. Dalam malaysia ada dua org yg hebat bila berhujah...no 1 atok kutty no 2 nuaq juburi....aku boleh katakan depa dua ni ibarat sang SINGA...bila memburu hasilnya mmg tk mengecewakan....DAPIGS pula ibarat DUBUK ( spesis ANJING ) yang hanya memerhati dan menunggu habuan diatas usaha org lain....ok the moral of story kalau korang tak paham sila lah tgok NAT GEO WILD CHANNEL 502.....πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  ReplyDelete
 6. Janji amanah dan tak mencuri, perlantikan sementara sebelum mendapat calon yg lebih sesuai.

  ReplyDelete
 7. Ingat satu kuasa dan pangkat tak bawa sampai mati...melainkan semua nak angkut masuk kubur...banyak mana pun jawatan dipegang panggilan izrail tak akan terlepas...cuma bila dan dimana hanya Allah mengetahui...

  ReplyDelete
 8. mader kan ada sakit 'pelupa'.... manifesto bukan kitab suci πŸ˜‚

  ReplyDelete
 9. Hello tolong terang kan sikit perbezaan diantara GLIC N GLC????.bodoh tu simpan sikit.

  ReplyDelete
 10. Ni pun Tak dapat dilakukan!!! Dasar kaum yg tak akan menepati janji....

  ReplyDelete
 11. Manifesto bukan kitab suci.... Haha pungah

  ReplyDelete
 12. kedai roti pun lingkup...ada hati nk jd pengerusi khazanah.....admin dgr cite ada PRK lagi kt selangor lepas sg kandis dan balakong....betul ke???

  ReplyDelete
 13. Minta maaf.. Setahu Saya khazanah nasinal Bukan GLC.. Tapi GLIC.. Betulkan Saya klu saya Salah

  ReplyDelete
 14. "what goes around comes around"

  Tu la, dl ngata sgt pada pihak lain, skrg pandai plak nk spin cerita.. hehehe.. pandai sgt berjanji, tunaikan ja lah.. byk songeh plak.. kawin skrg xkan beranak esok la.. yg xkawin tapi beranak pun ada.. hehehe.. rasa nk gelak je tgk drama pemerintahan skrg..

  ReplyDelete
 15. manifesto dan janji bukan 'bible' taw... kahkahkahkaaah πŸ˜… πŸ˜‚

  ReplyDelete
 16. #awaspesakitmental kalau glc dgn khazanah itu gilc tak tahu beza mmg dah menanah otak tuu.

  ReplyDelete
 17. Soly saya lupa...kata PM 4...bukan kitab suci...

  ReplyDelete
 18. Pengarah Urusan bagi LGE...ngam tu..

  ReplyDelete
 19. Rizab Petronas yang ditinggalkan oleh DS Najib RM 128.2 billion, Tun Mangkok cuma RM 37 billion. DSN tidak pernah guna duit Petronas bailout 3 orang anak hutang berbillion. Tiada sorang pun anaknya berniaga dgn Petronas dan jadi billionaire

  ReplyDelete
 20. Kahkahkahahkah..antara GLC dan GLIC pung x reti. Kahkahkahkah

  ReplyDelete
 21. Langgar apa ape org tua admin tolong bg pencerahan sikit

  ReplyDelete
 22. SIAPALAH YANG PANDAI MENGARANG JAWAPAN INI

  JAWAPAN tentang pelantikan 'orang politik' dalam Khazanah Nasional Berhad..

  KECOH pula lepas Tun M dan Azmin dilantik sebagai 'Board Of Directors (BOD)' dalam Khazanah Nasional. Konon langgar manifesto PH tak nak lantik orang politik dalam GLC... Betulkah begitu ??

  FAKTA :
  KHAZANAH ialah Government-Linked Investment Companies (GLIC) bukannya GLC lain. KHAZANAH 100% milik kerajaan. Tiada saham lain. Melalui KHAZANAH la ada saham dalam GLC-GLC lain. Dalam KHAZANAH WAJIB letak orang kerajaan sebab 'stakeholders' nya adalah Kerajaan Malaysia.

  PERBEZAAN :
  1) Government-Linked Investment Companies (GLIC) / Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan
  2) Government-Linked Companies (GLC) / Syarikat Berkaitan Kerajaan

  Jadi dalam manifesto itu sebut GLC seperti TNB, TM, UEM dan sebagainya BUKANNYA GLIC. KHAZANAH ialah syarikat pelaburan negara yang kawal selia kekayaan negara (melalui kerajaan). Jadi pelantikan Tun M dan Azmin dalam Khazanah tidak melanggar manifesto PH.

  TAHUKAH ANDA.. Sejarah Pengerusi KHAZANAH..
  Yang pertama (1994): Mahathir Mohamad
  Yang ke-2 (2003): Abdullah Badawi
  Yang ke-3 (2009): Najib Razak
  Yang ke-4 (2018): Mahathir Mohamad

  Khazanah Nasional merupakan sayap pelaburan kerajaan, bagai anak syarikat kerajaan yang berfungsi sebagai sayap mencari duit untuk kerajaan persekutuan, berdasarkan polisi ekonomi kerajaan persekutuan. Jadi seharusnya ada sedikit sebanyak kawalan kerajaan dalam Khazanah. Apa yang pelik sangat?

  Dalam dunia korporat, ia perkara biasa untuk anak-anak syarikat dikawal oleh syarikat induk masing-masing. Mohon macai-macai selami dunia korporat sebelum berhujah.

  1) Kenapa UMNO marah, sedangkan Najib dulu pun pegang Pengerusi Khazanah?
  -Sebab kroni-kroni UMNO telah dihalau dari Khazanah, maka peluang untuk UMNO sabotaj kerajaan PH telah tutup.

  2) Kenapa UMNO tuduh Tun 2x5 dengan Najib?
  -Sebab macai UMNO tak reti bezakan. Tun pengerusi pertama Khazanah. Tun mempunyai track record cemerlang dalam memimpin Khazanah. Hampir 10 tahun Tun mempengerusikan Khazanah, aset-aset Khazanah bertambah berlipat kali ganda & ekonomi Malaysia berkembang pesat. Tidak pernah wujud skandal dalam Khazanah sepertimana berlakunya dalam 1MDB. Najib pula, mempengerusikan 1MDB sejak mengambil alih sebagai PM pada tahun 2009. Tidak sampai 2 tahun, skandal 1MDB meletup dalam Parlimen. SAMPAIKAN 1MDB DIISYTIHAR MUFLIS & DAN TANGGUNG HUTANG RM38 BILION yg terpaksa rakyat tanggung byr hutangnya sehingga tahun 2039. Itulah beza Tun & Najib..

  3) Tun langgar manifesto PH?
  -Nak baca manifesto, jangan petik sekerat dua ayat je. Maksud "memilih dari kalangan ahli korporat" bertujuan membawa maksud menghentikan budaya melantik ahli politik ke GLC untuk tujuan politik. Ketika zaman UMNO, Ahli-ahli Parlimen BN yang tidak memegang jawatan dalam kabinet atau mereka-mereka yang kalah dlm pilihanraya AKAN DILANTIK TERUS ke dalam GLC sebagai sogokan. Dalam era PH, lantikan PM & Menteri Hal Ehwal Ekonomi ke dalam lembaga Khazanah adalah selari dengan jawatan & tanggungjawab yang dipegang masing-masing, kerana Khazanah merupakan syarikat pelaburan yang dimiliki 100% oleh kerajaan persekutuan Malaysia. Tun M merupakan ketua kerajaan persekutuan, manakala Azmin merupakan Menteri yang bertanggungjawab dalam hal-hal ekonomi. Baki tiga kerusi dalam lembaga Khazanah pula diisi oleh veteran-veteran dalam dunia korporat.

  -Hassan Merican merupakan CEO Petronas selama 21 tahun;
  -Sukhdave Singh merupakan bekas Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia;
  -Goh Ching Yin pula pernah memimpin Maybank, Shangri-La, Allianz dan beberapa lagi Suruhanjaya di bawah kerajaan Persekutuan.

  Ini komposisi yang seimbang. 2 wakil kerajaan yang mempunyai tanggungjawab selaras dengan fungsi Khazanah, 3 yang lain ahli korporat berpengalaman.

  Teruskan perjuangan anda Tun! Jangan hiraukan suara-suara sumbang UMNO & PAS !!

  ReplyDelete
 23. kan madey kata manifesto bukan bible

  ReplyDelete
 24. Khazanah tggal sejarah je lah lepas ni..

  ReplyDelete
 25. KN adalah 100% hak kerajaan mestilah pengerusinya pm.

  ReplyDelete
 26. Tu dia...rakyat memilih rasakan...

  ReplyDelete
 27. Boleh Cari ratusan Alasan.. kerana Atok berkuasa..

  ReplyDelete
 28. Madey peduli aper dia tersenarai org terkaya dlm dunia ni ... apa ko ada

  ReplyDelete
 29. KUALI vs BELANGA

  Perdana Menteri Malaysia, YAB Tun Mahathir Mohamad melantik Tun Mahathir Mohamad sebagai Pengerusi Khazanah. Lepas ni Pengerusi Khazanah Nasional iaitu Tun Mahathir Mohamad akan membentangkan laporan kepada Perdana Menteri, YAB Tun Mahathir Mohamad utk kelulusan dan selepas itu Perdana Menteri iaitu YAB Tun Mahathir Mohamad akan menyerahkan kembali kepada Pengerusi Khazanah iaitu Tun Mahathir Mohamad.

  Dulu mereka kata kat PM6

  ReplyDelete
 30. pakatan gila kuasa...tapi buat kerja semua putar belit....blm 100 hari macam 2 bodoh dh nampak....lepas masih tipu rakyat lagi.....sape yg malang bagi undi ni....sama2 la kita tanggung 5 tahun ni.....aku x bagi kat kafir.....undi....kafir x pandang pun kita ni....kita kena tipu lagi ada lah.....

  ReplyDelete
 31. Sorok sikit kebodohan tu. Malu sikit org nampak

  ReplyDelete
 32. JAWAPAN tentang pelantikan 'orang politik' dalam Khazanah Nasional Berhad..

  KECOH pula lepas Tun M dan Azmin dilantik sebagai 'Board Of Directors (BOD)' dalam Khazanah Nasional. Konon langgar manifesto PH tak nak lantik orang politik dalam GLC... Betulkah begitu ??

  FAKTA :
  KHAZANAH ialah Government-Linked Investment Companies (GLIC) bukannya GLC lain. KHAZANAH 100% milik kerajaan. Tiada saham lain. Melalui KHAZANAH la ada saham dalam GLC-GLC lain. Dalam KHAZANAH WAJIB letak orang kerajaan sebab 'stakeholders' nya adalah Kerajaan Malaysia.

  PERBEZAAN :
  1) Government-Linked Investment Companies (GLIC) / Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan
  2) Government-Linked Companies (GLC) / Syarikat Berkaitan Kerajaan

  Jadi dalam manifesto itu sebut GLC seperti TNB, TM, UEM dan sebagainya BUKANNYA GLIC. KHAZANAH ialah syarikat pelaburan negara yang kawal selia kekayaan negara (melalui kerajaan). Jadi pelantikan Tun M dan Azmin dalam Khazanah tidak melanggar manifesto PH.

  TAHUKAH ANDA.. Sejarah Pengerusi KHAZANAH..
  Yang pertama (1994): Mahathir Mohamad
  Yang ke-2 (2003): Abdullah Badawi
  Yang ke-3 (2009): Najib Razak
  Yang ke-4 (2018): Mahathir Mohamad

  Khazanah Nasional merupakan sayap pelaburan kerajaan, bagai anak syarikat kerajaan yang berfungsi sebagai sayap mencari duit untuk kerajaan persekutuan, berdasarkan polisi ekonomi kerajaan persekutuan. Jadi seharusnya ada sedikit sebanyak kawalan kerajaan dalam Khazanah. Apa yang pelik sangat?

  Dalam dunia korporat, ia perkara biasa untuk anak-anak syarikat dikawal oleh syarikat induk masing-masing. Mohon macai-macai selami dunia korporat sebelum berhujah.

  1) Kenapa UMNO marah, sedangkan Najib dulu pun pegang Pengerusi Khazanah?
  -Sebab kroni-kroni UMNO telah dihalau dari Khazanah, maka peluang untuk UMNO sabotaj kerajaan PH telah tutup.

  2) Kenapa UMNO tuduh Tun 2x5 dengan Najib?
  -Sebab macai UMNO tak reti bezakan. Tun pengerusi pertama Khazanah. Tun mempunyai track record cemerlang dalam memimpin Khazanah. Hampir 10 tahun Tun mempengerusikan Khazanah, aset-aset Khazanah bertambah berlipat kali ganda & ekonomi Malaysia berkembang pesat. Tidak pernah wujud skandal dalam Khazanah sepertimana berlakunya dalam 1MDB. Najib pula, mempengerusikan 1MDB sejak mengambil alih sebagai PM pada tahun 2009. Tidak sampai 2 tahun, skandal 1MDB meletup dalam Parlimen. SAMPAIKAN 1MDB DIISYTIHAR MUFLIS & DAN TANGGUNG HUTANG RM38 BILION yg terpaksa rakyat tanggung byr hutangnya sehingga tahun 2039. Itulah beza Tun & Najib..

  3) Tun langgar manifesto PH?
  -Nak baca manifesto, jangan petik sekerat dua ayat je. Maksud "memilih dari kalangan ahli korporat" bertujuan membawa maksud menghentikan budaya melantik ahli politik ke GLC untuk tujuan politik. Ketika zaman UMNO, Ahli-ahli Parlimen BN yang tidak memegang jawatan dalam kabinet atau mereka-mereka yang kalah dlm pilihanraya AKAN DILANTIK TERUS ke dalam GLC sebagai sogokan. Dalam era PH, lantikan PM & Menteri Hal Ehwal Ekonomi ke dalam lembaga Khazanah adalah selari dengan jawatan & tanggungjawab yang dipegang masing-masing, kerana Khazanah merupakan syarikat pelaburan yang dimiliki 100% oleh kerajaan persekutuan Malaysia. Tun M merupakan ketua kerajaan persekutuan, manakala Azmin merupakan Menteri yang bertanggungjawab dalam hal-hal ekonomi. Baki tiga kerusi dalam lembaga Khazanah pula diisi oleh veteran-veteran dalam dunia korporat.

  -Hassan Merican merupakan CEO Petronas selama 21 tahun;
  -Sukhdave Singh merupakan bekas Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia;
  -Goh Ching Yin pula pernah memimpin Maybank, Shangri-La, Allianz dan beberapa lagi Suruhanjaya di bawah kerajaan Persekutuan.

  Ini komposisi yang seimbang. 2 wakil kerajaan yang mempunyai tanggungjawab selaras dengan fungsi Khazanah, 3 yang lain ahli korporat berpengalaman.

  Teruskan perjuangan anda Tun! Jangan hiraukan suara-suara sumbang UMNO & PAS !!

  #Sebarkan #Viralkan

  ReplyDelete
 33. GLIC dgn GLC berbeza lah.. πŸ’

  ReplyDelete

Loading...