Nikkei Asian Review: Pelabur tak yakin dengan dasar Mahathir - Randau Sarawak

Breaking

Thursday, July 12, 2018

Nikkei Asian Review: Pelabur tak yakin dengan dasar Mahathir

#BapakKroniNegara #MalaysiaMemilih #MalaysiaBaru #KERAjaanTomato #FaktaBukanAuta

Akhbar berpengaruh Jepun, Nikkei Asian Review mendakwa dana saham terus mengalir keluar dari Malaysia disebabkan pelabur tetap tidak yakin bahawa Perdana Menteri, Mahathir Mohamad boleh mewujudkan laluan pertumbuhan yang berdaya maju.



Menurut akhbar tersebut, dasar-dasar kewangan yang tidak kukuh termasuk pemberhentian cukai barangan dan perkhidmatan (GST) telah menyumbang kepada penyusutan nilai ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) dan masih menyaksikan penurunan sekarang.



Penanda aras indeks FBM KLCI yang kukuh sejak awal tahun, jatuh selepas Dr. Mahathir mengambil alih kepimpinan negara dan sejak itu merudum 10 peratus.



Menurut akhbar itu lagi, kerajaan tidak memberi ba­nyak keyakinan dari segi dasar ekonomi baharu tetapi sebaliknya, Mahathir telah melaksanakan semula dasar-dasar yang diamalkannya semasa menjadi Perdana Menteri antara 1981 hingga 2003.





................
'Media Jepun kata pelabur tak yakin dengan dasar Mahathir'



Akhbar berpengaruh Jepun, Nikkei Asian Review mendakwa dana saham terus mengalir keluar dari Malaysia disebabkan pelabur tetap tidak yakin bahawa Perdana Menteri, Mahathir Mohamad boleh mewujudkan laluan pertumbuhan yang berdaya maju.



Akhbar kewangan terbitan Nikkei terbesar di dunia dengan edaran lebih tiga juta naskah itu melaporkan, dasar-dasar kewangan yang tidak kukuh termasuk pemberhentian cukai barangan dan perkhidmatan (GST) telah menyumbang kepada penyusutan nilai ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) dan masih menyaksikan penurunan sekarang.



Katanya, ringgit stabil sejurus selepas Dr. Mahathir mengambil alih jawatan pada Mei kerana mempercayai beliau boleh memberi lebih tumpuan kepada pasaran setelah membawa Malaysia keluar ketika kegawatan ekonomi pada akhir 1980-an.



“Tetapi mata wang itu semakin lemah hingga melebihi RM4 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hingga akhir Jun, ketika wujud kebimbangan mengenai kemampuan kewangan negara.



“Kenyataan bahawa hutang kerajaan jauh lebih tinggi daripada sebelumnya dipercayai lebih daripada RM1 trilion menyebabkan keadaan semakin buruk,” jelas laporan tersebut.



Penanda aras indeks FBM KLCI yang kukuh sejak awal tahun, jatuh selepas Dr. Mahathir mengambil alih kepimpinan negara dan sejak itu merudum 10 peratus.



Malah, ketegangan antara AS dan China semakin memberi tekanan kepada pasaran saham Asia dan dasar kerajaan baharu turut menyumbang kepada penurunan itu di Malaysia.



Selepas dua bulan, kerajaan telah memenuhi manifesto untuk menghapuskan GST tetapi ia juga menambah kebimbangan mengenai hasil kewangan negara.



Kerajaan juga menilai semula projek infrastruktur utama yang dilaksanakan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak dahulu.



Projek kereta api berkelajuan tinggi yang melibatkan Singapura menjadi mangsa kepada perubahan dasar tersebut dengan saham-saham berkaitan infrastruktur itu seperti YTL jatuh.



Selain itu, menurut laporan Nikkei Asian Review lagi, Dr. Mahathir tidak berhenti-henti menangani tanggungjawab kerajaan untuk memerangi rasuah sehinggalah Najib telah didakwa atas tuduhan menggelapkan dana kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).



“Kerajaan tidak memberi ba­nyak keyakinan dari segi dasar ekonomi baharu tetapi sebaliknya, Dr. Mahathir telah melaksanakan semula dasar-dasar yang diamalkannya semasa menjadi Perdana Menteri antara 1981 hingga 2003.



“Ini termasuk mencari ruang untuk membentuk sebuah syarikat pengeluar kereta kebangsaan yang baharu dan mempelajari amalan kawalan kualiti Jepun sebagai sebahagian daripada Dasar Pandang ke Timur yang diperbaharui,” katanya.



Tetapi dengan perubahan industri automotif global yang sentiasa berubah, sebarang usaha baharu akan berdepan dengan prospek kejayaan yang tidak jelas.



Proton Holdings, yang ditubuhkan Dr. Mahathir sebelum ini adalah usaha untuk mewujudkan sebuah kereta kebangsaan, tetapi sukar untuk mencapai kejayaan sebaliknya menghadapi jualan yang lembap sejak kebelakangan ini.



Syarikat itu kini dimiliki 49.9 peratus oleh China’s Zhejiang Geely Holding Group



https://asia.nikkei.com/Politics/Malaysia-in-transition/Mahathir-s-economic-vision-a-hard-sell-for-investors
...............
https://pakdin.my/tag/ekonomi

57 comments:

  1. Bagi la lagi org tua perintah negara.. Nanyuk .. Tak tahu.. Tak perasan.. Janji kroni kaya..

    ReplyDelete
  2. Dasar Haprak..muka x malu.o nangis hik hik.lastly jepun kutuk

    ReplyDelete
  3. Woi! Nikkei Asian Review cuba debat dgn penyokong PH..kalau berani

    ReplyDelete
  4. Usahkan jepun....makcik jual donat Pon x caya😂

    ReplyDelete
  5. Dgn koadaan politik yg celaru.....polabur pon takut nk molabur kt malaysia ni.

    ReplyDelete
  6. Gila.. Hutang trilion. Siapa nk dkt. Cabutt..

    ReplyDelete
  7. Umpama keluarkn filem cite katun tayang kt panggung tp suku kaum sndiri yg tengok,pengarahpakpandir😀

    ReplyDelete
  8. Lain kali ulur tangan kanan biar tangan kiri tak tahu,ini ulur tangan kanan tapi tangan satu dunia kalau boleh dia suruh tahu😛

    ReplyDelete
  9. PELIK RAYA TAHUN,JEMUR SELUAR DAN BAJU,TAPI BAHAGIAN KOCEK JE YANG KERING😂

    ReplyDelete
  10. Mampos la dgn ketua hakim lg dgn ni lagi..tula pilih lg tua bangka..xsampai 1tahun jahanam semua..tambah2lagi si kuty ni..lg jahanam telokop negara d buat nye

    ReplyDelete
  11. Cara basuh baju salah tuh... 😂

    ReplyDelete
  12. next time jgn basuh bahagian kocek...cepat ler kayo...

    ReplyDelete
  13. Rakyat lagi la tak yakin dengan dasar ekonomi lapuk dan pemerintahan diktator madey kutty karipuley dan dap🐷s ni

    ReplyDelete
  14. Dasar mayat hidup mesti semua pelabur Tak yakin.... Yang yakin hanya pelacur dan penyokong PH.

    ReplyDelete
  15. Kroni dan Balas Dendam kau utamakan .....

    ReplyDelete
  16. Asik ckp mlysia nk bnkrap skrng thn mkbul kan lh doa2 dia lg pun kan tun m je yg blh jg mlysia

    ReplyDelete
  17. Nk yakin mcm mana ada 40 billion buang projek jana pendapatan batal yg tahu cari kesalahan org lain yg hanya melalui copy paste lpas langgar hak melayu kestabilan terancam tokey kaldai pun goyang ni kan pelabur asing

    ReplyDelete
  18. Dasar mahafiraun,keroni diutamakn.meng je,berebut2 kroni dpt perojek.

    ReplyDelete
  19. Takpa takpa asalkn najib jatuh..org ph mcmna pun tkpa,mkn nasi gn garam pun tkpa
    ,org ph ,mtk kja tkyh pkai spm dh.sebut ja.aku lpasan uec.grnti dpt kja gji 4 ribu sebulan.nk apa lgi?

    ReplyDelete
  20. Tak tau lah...pemerintah kita ni setiap projek yg diasaskan drp dsn semua kosnya bertambah berbilion bilion camna dia orang kira

    ReplyDelete
  21. Pelaksanaan dengan alasan untuk menunaikan manifesto tanpa penyelidikan yang holistik itulah hasilnya..

    ReplyDelete
  22. Sabar sebab allah dah bagitahu Babi dan anjing tu haram tapi org melayu masih nak bergaul mesra bak kata mat sabu dia rela makan babi bersama LGE dari makan ayam bersama najib.....sabar

    ReplyDelete
  23. Negara maju memang bijak menilai.Mereka gunakan akal.Kalau setakat hasutan & publisiti murahan memang tak boleh jalan. Maklum mentaliti kelas pertama.

    ReplyDelete
  24. Jepun adalah negara yg tidak bergantung kepada negara lain utk maju..selepas hiroshima dibom Jepun bangkit dan terus bangkit...sbb itu orang jepun tahu menilai sama ada untung atau rugi ...Nak bersaing dgn Jepun bukannya mudah...mereka maju dan terus maju...cara pemikiran mereka jauh kehadapan bukan mengundur kebelakang...

    ReplyDelete
  25. BUKAN PELABOR JE ..RAKYAT PUN DAH BENCI DGN KO MADEY ....LETAK JAWATAN JE ...MELINGKUPKAN NEGARA JE SKRG..

    ReplyDelete
  26. Rekod Tun yang lama tu memang tak boleh pakai LANGSUNG. Tun kena mula dari awal balik.

    ReplyDelete
  27. tggu masa jer sikit lagi..bila semua plan DAP gunakan tunnm dh siap...lps ni DAP kick tun pulak...

    sikit masa jer lagi... kita wait n see jelah...

    PANDAI LGE DGN LKS MAIN DAM..
    sorang apit kiri...sorang apit kanan.. semua melayu@Islam...TERSUNGKUR secara rasmi....

    ReplyDelete
  28. kononnya terbaik dr kerajaan BN,sekarang apa dh jd...dpt taik babi je

    ReplyDelete
  29. Sbb tulah bln depan nak ke cina lak,hr tu kabinet xtau mane lg,terhegeh2 ke Jepun nak pinjam,Jepun xlayan kut,ubah haluan lak,dulu blame kjaan najib jual negara kat cina,ni pegi nadah sana,ecrl dpd batal,nak tetuska lak,dulu 55b,mahal,skrg dah nak naik 81b,adalah kiraan tu,sama je,penyangak dgn perompak,rakyat gak yg merana...

    ReplyDelete
  30. banyak tol kepala nk kena lalu, tu yg naik berganda kos projek..

    ReplyDelete
  31. Dh ujung2 mn org nk prcaya..n pelabur dh tau perangai madey mcm mn...rkyat malysia je x de education pilih madey...

    ReplyDelete
  32. Ingat kita je yg tak yakin kat mader ni pelabur luar pun tak yakin..pa dah jadi??ingatkn dah maju lepas ni tapi ermm..itulh nak sangat negara kita bankrup..ambik kau. satu persatu mcm dah kena tarik keistimewaan kat Malaysia ni..

    ReplyDelete
  33. Logic mahacai: nikei makan dedak jibby😏

    ReplyDelete
  34. Inilah sbbnya asyik nk cari salah org aje... Diri sendiri x mengaku... Hebatkan Negaraku

    ReplyDelete
  35. Rapuhzi kenapa awak diam..sudah bisukah

    ReplyDelete
  36. knpa x sampai seratus yg komen yer ., adakah 60 lebih nie merupakan org bodoh meroyan x menerima kekalahan ., nuuub ., belajar saham ., look grafh ., pasaran naik ker turun skrang nie ., nnti org kata bodoh piang marah

    ReplyDelete
  37. Hang sidai tempat redup kot. Kena panas kat kocek ja.

    ReplyDelete
  38. pilihan rakyat . diorang kata ini kali laa . phuih jahanam negara . manifesto satu pun tak tunai lagi

    ReplyDelete
  39. Aku rasa hidup rakyat bawahan pasti lg susah sept 2018 , 2 bln dr skrg, sst pasti lonkakkan harga barang sbb lg mahal dr gst

    ReplyDelete
  40. Parah kalau plaburan terus mjauh diri mrk telah hilang kpcayaan dunia sedang melihat hala tuju msia mgundur ke blkang itu yg mrk phatikan.

    ReplyDelete
  41. Org jepun dah puas pikir...tau sesgt madey kutty kaki u turn..dari rugi selori baik rugi sekari..

    ReplyDelete
  42. "niat jahat maday!!dan dap besama ph!! tidak akan berjaya!!selagi bekas kerajaan terdahulu masih wujud!!

    ReplyDelete
  43. Pada orang PH tak menjadi masalah yang penting BN tumbang & DSNR masuk penjara. Itu sebenarnya manifesto orang PH

    ReplyDelete
  44. Pelabur asing pn xyakin dgn ph.. Islam pn aq xyakin ph buleh jaga..pirahh..

    ReplyDelete