Kos LRT3 adalah RM9 billion sahaja, Lim Guan Eng memperbodohkan rakyat - Randau Sarawak

Breaking

Saturday, July 14, 2018

Kos LRT3 adalah RM9 billion sahaja, Lim Guan Eng memperbodohkan rakyat

#KERAjaanTomato #MacaiPHUneducated #FaktaBukanAuta #MahathirBapakKroniNegara

Pada 2017, kos pembinaan LRT3 yang diumumkan oleh DS Najib Razak adalah bernilai RM9 Billion. Najib juga mengatakan projek LRT3 ini mesti siap pada tahun 2020.



LRT3 adalah jajaran dari Bandar Utama sehingga Klang yang panjangnya 37 kilometer.



KOS LRT3 BERUBAH DI ERA PH



Semalam, Lim Guan Eng mengumumkan dalam kenyataan Kementerian Kewangan bahawa jumlah kos LRT3 yang dibuat oleh BN adalah RM30 billion.



Guan Eng juga berkata beliau dapat mengurangkan kos pembinaan LRT3 kepada RM16 billion dengan mengurangkan jumlah tren, mengurangkan koc gerabak kepada 3 koc sahaja, membatal terowong laluan LRT bawah tanah dan membatalkan pembinaan 5 stesen. Guan Eng juga berkata projek LRT3 di bawah Kerajaan Pakatan Harapan akan lebih menjimatkan kos kerana pembinaannya dilanjutkan sehingga siap pada tahun 2024.



Pengumuman Lim Guan Eng ini menimbulkan rasa pelik, lucu dan menimbulkan syak wasangka di kalangan rakyat dan natizen di media sosial kerana kos LRT3 yang diumumkan Guan Eng adalah lebih tinggi dari yang diumumkan Najib Razak.



Seorang pengguna LRT dihubungi dan dia juga amat hairan dengan pengumuman yang dibuat Lim Guan Eng.



“Najib Razak bina LRT3 “full spec” (RM9 billion),
Lim Guan Eng bina LRT3 “low spec” (RM16 billion), dah tentu RM16 billion yang “low spec” lebih murah..” sindirnya sambil ketawa.



Janganlah perbodohkan rakyat Guan Eng



Kos LRT3 adalah RM9 billion sahaja, Lim Guan Eng memperbodohkan rakyat

https://paultan.org/2017/10/11/lrt3-alignment-from-bandar-utama-to-klang-shown/

29 comments:

  1. Ada menteri buka mulut saja menipu. Dia ingat rakyat tidak tahu. Rakyat tahulah kerana sekarang ada sosial media.

    ReplyDelete
  2. Why they are so TOMATO.
    NOW THEY SAYS 9
    WHILE 31 THEY KEPT QUIET.

    ReplyDelete
  3. Apek penyamun nnti kautim dgn atuk bapak penyamun..1 utk kau..2 utk aku..2 utk kau..3 utk aku..lingkup msia..

    ReplyDelete
  4. PAndai btl dorang mark up harga, kannn...??
    Sblm ni.ecrl dari 51 billion jd 110 billion bagai...
    Skrg lrt pulak....
    Jng pulak "lebihan" yg dorang sembang tu, dorang kongsi ramai2...!
    Anggaran 70 ribu juta tu weiii...

    Lps ni kita tengok apa nasib HSR..

    ReplyDelete
  5. Puak puak die mesti percaya bulat bulat.

    ReplyDelete
  6. Ada aku baca page mane tah...siap cai2 backup LGE..mintak link dari mane page tu dapat info kos asal 9 billion...

    Dorang ingat page tu main petik je kot angka tu...nak backup pun agak2 le...main taram je...

    ReplyDelete
  7. Jgn lge kau kalah nnti ..n bangsa cina kat Malaysia nnti terhina n menyesal

    ReplyDelete
  8. Kesian bodo..tu najib umunkan... prasarana kira 31billion..total kos..

    ReplyDelete
  9. Min biasalah dia nikan kelulusan UEC tu yg buat kira2 jadi macam tu...
    πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  10. Skrg semua rakyat m'sia dibodoh kan oleh kerajaan baru yg diterajui daPig pakar2 ekonomi dunia memerhatikan kita sebagai negara yg kebelakang

    ReplyDelete
  11. Sembang mau kencang bro,,,,4b cai2 dlm PH,abih ceritaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  12. Kurang barang kurang la harganya, dan juga kurang isinya,mcm kita beli barang basah@kering,,ikan kembung sekilo katakan 15rm,, kita beli setengah kilo 7.50,,sekali lagi ,beli pula setengah kilo,7.50 jadi sama lah juga 15rm sekilo ,, jadi mana ada kurangnya harga!!!@@lain lah kita beli seekor seekor mahal juga harganya

    ReplyDelete
  13. Cina apek ni bukan pandai pun...pandai nye songklap duit..puihhh..

    ReplyDelete
  14. Menteri ph jangan bodohkan rakyat Malaysia

    ReplyDelete
  15. Org PH je yg percaya cakap LGE nii...sebab LGE tau melayu PH bodoh..terima bulat2 aDAP

    ReplyDelete
  16. Dh smpi mase DSN menghentam lge.. sbb mengelirukan fakta..

    ReplyDelete
  17. Hari ni saja dah 3 menteri aku jumpa memberitahu 1 + 1 = 6 . 🀣🀣

    ReplyDelete
  18. Ph bangkai dah kuat kencing rakyat puuiii

    ReplyDelete
  19. Elakan makan ikan Kembung + Tomato = KeTom,

    ReplyDelete