Friday, May 25, 2018

Kavitha Aruljothi jangan kurang ajar

Kavitha Aruljothi, mari kita memberi tumpuan kepada latar belakang akar leluhur anda terlebih dahulu sebelum anda membuat komen yang sensitif tentang isu agama, perbezaan kaum antara etnik, kasta seperti Dalit, Untouchable, Pariah dan Kasthriyar, Brahmin dan sebagainya dan pembunuhan tidak berperikemanusiaan terhadap umat Islam yang tidak bersalah hanya kerana menyembelih lembu tidak dapat difikirkan sebagai layanan terhadap manusia yang diciptakan Tuhan.


Di mana anda mengikuti pengajaran buku Veda Holy. Anda cuba untuk mempersoalkan kewujudan negara dalam perlembagaan yang jelas menyatakan Islam sebagai agama rasmi persekutuan.

Tolonglah jangan cuba untuk memulakan sentimen agama dan perkauman yang boleh menyebabkan kebencian yang tidak sepatutnya atau mencetuskan kebencian di kalangan rakyat Malaysia ini.

Pertimbangkan diri anda bertuah kerana dilahirkan di Malaysia di mana kami tidak mempraktikkan ketidakseimbangan yang tidak berperikemanusiaan, fikir sebelum anda mengulas mengenai isu sensitif seperti ini.

Jangan hanya kerana teruja dengan kemenangan Pakatan Harapan anda beranggapan rakyat negara ini bersetuju dengan apa sahaja tindakan anda.
Lagi Gesaan Hapuskan Institusi Agama Islam Di Malaysia

Seorang wanita menggesa kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk menghapuskan institusi agama Islam di negara ini seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan sebagainya.

Kavitha Aruljothi melalui laman Twitter sebentr tadi berkata isu berkaitan agama adalah merupakan hak perbadi dan adalah tidak wajar kerajaan mengunakan dana awam untuk membiayai institusi berkenaan.

“Kepada @chedetofficial (Tun Mahathir) dan rakan-rakan, langkah membubarkan SPAD & JASA merupakan satu pembaharuan yang baik. Mohon pertimbangkan untuk turut mengambil langkah sama terhadap Jakim, Jais dan lain-lain.

“Agama adalah merupakan hak peribadi. Membelanjakan berbilion-bilion dana awam ke atas penguatkuasaan agama dalam masyarakat sekular adalah tidak wajar,” tegasnya.

Kavitha kemudianya menjelaskan pihaknya bukan berniat untuk mempertikaikan Islam sebagai agama rasmi persekutuan hanya mempersoalkan tindakan mengunakan dana awam hanya untuk membiayai penguatkuasa agama.

“Saya tidak mempersoalkan Islam sebagai agama rasmi. (Namun) hany merujuk kepada penguatkuasaan agama yang boleh dilakukan tanpa mengunakan dana awam,” jelasnya ketika dibidas berhubung kenyataan tersebut.

Tun Dr Mahathir Mohamad awal tahun lalu pernah menyatakan, PH bersedia untuk mengkaji semula kedudukan Jakim, sama ada perlu dikekalkan ataupun dihapuskan.

Ia ekoran daripada desakan yang dibuat oleh segelintir pihak yang mempersoalkan kewujudan Jakim.

No comments:

Post a Comment

Loading...