Betul Ka Hutang Negara Sampai RM 1 Trillion?


Sapa ada tengok berita tv1 tv2 tv3 semlm. Video Tun M bercakap tentang hutang negara sudah RM1 trilion dibuat oleh kerajaan sebelumnya.

Betul ke hutang negara sampai rm1trilion? 

Dalam penyata dari bank negara secara rasmi hanya rm6++ bilion saje.  Dan hutang terkumpul tersebut bermula dari pemerintahan PM 1 , PM 2 , PM 3 , PM 4 , PM 5 , PM 6.. Dan Malaysia mempunyai rizab aset di Bank Negara lebih kurang RM4++ Billion.  Bermaksud Malaysia hanya ada hutang tidak terjamin lebih kurang RM2++ Billion saje..
Politik politik juga.

Kenyataan kena lah betul,  kenyataan mcm ni boleh ganggu pasaran saham dan pelabur yg nk melabur ke dalam Malaysia. 
Tolong TUN M jgn keluar semua kenyataan berdasarkan politik.. Kacau bilau ekonomi dan pasaran saham nanti..

Yg mana nk tahu hutang Negara Malaysia..tak perlu tunggu Menteri bagi details. kamu ada akses boleh lihat dokumen terbuka.. Lihat lah.

Links...
http://www.bnm.gov.my/files/publication/qb/2017/Q4/4Q2017_fullbook_en.pdf

Link berita.

http://www.penmerahpress.com/2018/05/kewangan-negara-dicabul-hingga-hutang.html?m=1

kalau ikut penyataan,

1.  Total Fed Govt Debt - RM686.8 Billion.

Ini terbahagi pada 2:

1A.  Domestic debt - 484.1 Billion
1B.  External debt -  202.8 Billion

1 = 1A + 1B. 
RM686.8 Billion = RM484.1 Billion + 202.8 Billion

National Debt atau Hutang Negara yang termasuk hutang individu dan syarikat yang tanggungjawabnya bukan di bahu kerajaan.  .Ini national debt bukan Federal Government debt.

Lihat ini termasuk:
- interbank borrowings
- intercompany loans
- loans

Adalah tidak benar hutang kerajaan mencecah RM1 TRILLION. Ini kerana mengikut laporan BNM, as at 31 Disember 2017 hutang kerajaan sekitar RM686 billion, hanya 50.8% drpd KDNK iaitu paras selamat statutori yg ditetapkan.

Paling hampir RM1 TRILLION ialah hutang luar (external debt) iaitu sekitar RM893 billion.. tu pun hutang termasuk bukan kerajaan  seperti hutang offshore, pelaburan dlm hutang berdenominasi ringgit oleh bukan warganegara, deposit/simpanan, kredit perdagangan, tuntutan insurans belum bayar, dan faedah kena bayar; oleh pengurus dana, bank, insuran, insitusi kewangan; syarikat-syarikat dan individu warganegara Malaysia kepada pengurus dana, bank, insuran, insitusi kewangan; syarikat-syarikat dan individu BUKAN warganegara Malaysia.

Maksudnya total keseluruhan hutang seluruh negara oleh warganegara Malaysia iaitu termasuk kerajaan dan swasta kepada pelabur/peminjam bukan warganegara.

Takkanlah nk salahkan kerajaan utk urusan kewangan korporat pihak swasta, yg mereka sendiri mempunyai aliran pendapatan, aset, rizab tunai sendiri dan mampu utk selesaikan pinjaman/tuntutan/bayaran kpd korporat/pelabur luar, masing-masing.

Dan jika Tun M nak bandingkan hutang zamannya iaitu RM300 billion adalah sgt tak logik kerana saiz ekonomi zamannya juga kecil. KDNK 2003 hanyalah US$110.2 billion, dgn tukaran RM3.80, hanya sekitar RM418 billion.

Jadi, kalau mengikut perbandingan walaupun hutang kerajaan RM686 billion, akan tetapi, KDNK kini dah bersaiz RM1.3 TRILLION. Secara automatiknya mengkerdilkan KDNK zaman Tun yg hanya bernilai RM418 billion.

Rujukan

[1] Perbendaharaan Negara
http://www.treasury.gov.my/pdf/ekonomi/le/1718/bab4.pdf

[2] Bank Negara Malaysia  Q4 2017
http://www.bnm.gov.my/files/publication/qb/2017/Q4/4Q2017_fullbook_en.pdf

[3] Bank Negara Malaysia Latest 2018
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=statistic_nnsd


Facebook Comment