Monday, April 30, 2018

#PRU14 : RM 531 juta untuk Meradong

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg semalam mengumumkan peruntukan sebanyak Rm531 juta untuk melaksanakan segera projek infrastruktur bagi memudahkan transformasi Meradong menjadi pusat pengeluaran makanan . Beliau berkata ia merupakan sebahagian daripada usaha untuk menghidupkan bahagian Sarikei menjadi 'Bakul' pengeluaran makanan negeri Sarawak pada masa akan datang .

Memetik kenyataan beliau sewaktu merasmikan Majlis Pelancaran Sejiwa Senada outreach program yang dianjurkan oleh kerajaan negeri di Bintangor Bandar semalam, beliau berkata daripada jumlah RM81 juta untuk menaik taraf sistem bekalan air ke seluruh kawasan Bintangor RM30 juta untuk meletakkan paip dari Jalan bulat ke Temadak Loji rawatan air , RM 25 juta untuk meletakkan paip dari Temadak Loji rawatan untuk Bintangor dan pemasangan booster pam sebanyak RM 26 juta.

Beliau menjelaskan, manakala kira-kira RM 450 juta pula untuk pembinaan jalanraya dari Sungai Pasi untuk ke Sibu / Tanjung manis iaitu jalan pantai yang merangkumi 17km r3 standard Jalan dan 1.28km Bridge. "sebagai hadiah istimewa untuk rakyat Meradong dan ianya akan dilaksanakan dengan kadar segera.

Beliau menyifatkan, menaik taraf sistem bekalan air sebagai langkah jangka pendek untuk menangani masalah air yang dialami oleh orang-orang Bintangor. Oleh itu, beliau mahu Menteri Utiliti, Dato Sri dr Stephen Rundi Utom, agar melihat projek itu dilaksanakan serta-merta. Begitu juga, beliau mahu Menteri Muda Datuk Julaihi Narawi yang turut hadir di majlis itu untuk memastikan jalan Sungai Pasi ke Sibu / Tanjung manis juga dilaksanakan dengan kadar segera .

Beliau berkata, beliau akan menjaga projek jangka panjang seperti air kepada seluruh negeri ini. Merujuk kepada cadangan projek mega dianggarkan kira-kira RM 7 - RM 8 bilion empangan Bakun, Merurum dan Baleh akan menjadi sumber utama air mentah untuk air negeri Sarawak.

Beliau juga menegaskan ekonomi digital sebagai satu cara untuk mengubah negeri. Beliau percaya Sarawak boleh mencapai negeri maju menjelang 2030 berdasarkan kemajuan dan pelaksanaan projek-projek infrastruktur bagi merealisasikan wawasan itu .

"Antara lain, kita akan menyediakan akses internet laju perkhidmatan dalam dua tahun akan datang selepas pembinaan lebih Menara telekomunikasi satelit cakera untuk meningkatkan kelajuan internet dari lima mega Bait sesaat (MBs) 100 atau 150mbs" katanya.

Antara kenamaan negeri yang turut hadir ialah Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar Dr James Masing, Pembantu Menteri Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam sekitar Datuk Len Talif Salleh, Pembantu Menteri di pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal korporat) Abdullah Saidol, Menteri Muda Pendidikan dan Teknologi Penyelidikan Dr Annuar Rapaee, ADUN Meradong Datuk Ding Kuong Hiing, ADUN Repok Dato Sri Huang Tiong Sii dan calon BN PRU14 untuk Tanjung Manis  Sdr Yusuf Abd Wahab.

No comments:

Post a Comment

Loading...