Saturday, April 28, 2018

#PRU14 :Rita Bakal Menjadi Wanita Dayak Pertama Dipilih Sebagai MP - Masing

Selangau: Barisan Nasional (BN) akan mencipta sejarah melalui calon Selangau, Rita Sarimah Patrick Insol kerana menurut Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar dr James Jemut Masing yang juga Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), Rita akan menjadi wanita pertama Dayak menjadi wakil rakyat di peringkat Parlimen sekiranya dia menang dalam pilihan raya ini.

"Ini sejarah bukan hanya untuk Rita dan parti (PRS), tetapi juga untuk rakyat Selangau kerana daripada banyak parti-parti politik di Sarawak dan di negara ini, belum ada Iban atau Dayak perempuan sebagai calon pilihan raya. Oleh itu, kita mesti mengambil peluang ini untuk mencipta sejarah ini, "katanya sebelum melancarkan BN Selangau jentera pilihan raya di rumah panjang William semalam.

Menurut beliau, PRS tidak membuat pemilihan rawak apabila mereka memilih calon BN Selangau kerana anak kelahiran tempatan Rita berkelayakan untuk menjadi calon. Beliau juga berkata, PRS juga kena terima hakikat bahawa terdapat lebih pengundi wanita berbanding lelaki di Selangau. Merujuk kepada parti Keadilan rakyat (PKR) calon Baru Bian, Masing berkata rakyat dalam Selangau akan 'hilang maruah mereka jika mereka membiarkan bukan anak tempatan untuk memenangi kerusi ini. "

" Jika mereka mahu calon adalah seorang peguam maka Rita juga seorang peguam. Semua bakal calon (PRS) berpendidikan. Ini untuk menjaga maruah kerana kami juga adalah  orang ya terpelajar ," tegasnya.

Majlis turut dihadiri ADUN Balai Ringin Datuk Snowdan Lawan, Ketua Pemuda PRS Belaga ADUN Liwan lagang, ADUN Tamin Christopher Gira Sambang,  ADUN Pelagus Wilson Nyabong Ijang, ADUN Kakus Datuk John Sikie Tayai, ADUN Samalaju Majang Renggi, Setiausaha politik kepada Ketua Menteri Edwin Banta, Ketua Wanita PRS Datuk Seri Doris Sophia Brodie dan bekas ADUN Tamin Datuk Joseph Mauh Ikeh.

No comments:

Post a Comment

Loading...