Monday, April 23, 2018

#PRU14 : Abang Johari menunjukkan 'HINT' calon BN baru untuk SaratokKetua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang merupakan pengerusi Barisan Nasional (BN) menyatakan bahawa penyandang Saratok, Tan Sri William Mawan tidak akan dipilih semula untuk mempertahankan kerusinya dalam pilihan raya parlimen yang akan datang. Ini seiring dengan dasar BN memberi peluang kepada pemimpin muda . 

Ini nampak ketara bila Mawan  penyandangnya tidak hadir pada satu  majlis 'Sejiwa Senada' petang semalam tetapi terdapat perwakilan besar anggota Parti Demokrat Progresif (PDP) yang diketuai oleh Subeng Mula , calon yang dikatakan bakal untuk bertanding di Saratok hadir di majlis itu.Ketiadaan Mawan dan kehadiran Subeng menambah bahan api kepada spekulasi bahawa penyandang Saratok akan digugurkan untuk memberi laluan kepada pemimpin PDP.


"Bila masa wajah baru ditimbulkan oleh BN dalam pilihan raya parlimen yang akan datang ini pemimpin di PBB tahu bahawa  sudah tiba masanya untuk mereka  turun dan mereka akan melakukannya".

Selain Mawan (PBB) , Dr James Chela dan Basil Thomas serta Subeng adalah di antara calon yang bakal dikatakan untuk bertanding di Saratok. 


Namun begitu Saratok bukanlah kawasan yang 'selamat' untuk mana-mana calon BN kerana Krian  salah satu daripada tiga kawasan pilihan raya negeri yang dipegang oleh Ali Biju dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah memberi Mawan perjuangan yang sukar dalam pilihan raya parlimen yang lalu. 

Pengundi di Krian adalah 'ibukota' orang Iban tetapi Kabong dan Kalaka, dua lagi kawasan negeri yang membentuk kawasan Parlimen Saratok mempunyai majoriti pengundi Melayu. 

Tidak dinafikan terdapat juga suara dari kedua-dua kawasan Dewan Undangan Negeri untuk calon Melayu mewakili BN dan ada khabar angin bahawa seorang intelektual Melayu dan anak seorang ahli politik Melayu yang terkemuka juga melihat kerusi itu.

No comments:

Post a Comment

Loading...