Orang Sarawak Pemalas Sebab Sarawak Dan Sabah Kurang Maju Dari Semenanjung - Tun Mahathir - Randau Sarawak

Breaking

Tuesday, April 3, 2018

Orang Sarawak Pemalas Sebab Sarawak Dan Sabah Kurang Maju Dari Semenanjung - Tun Mahathir


Jawapan kepada soalan lama tentang mengapa Sabah dan Sarawak kurang maju berbanding dengan Semenanjung Malaysia ketika Mahathir menjadi PM akhirnya telah dijawab oleh Tun Mahathir sendiri baru-baru ini.

Mengikutnya, sebabnya adalah rakyat Sabah dan Sarawak mempunyai mentaliti yang kurang baik iaitu suka mencari jalan mudah dan tidak cukup bekerja keras.

Beliau (Mahathir) berkata, rakyat di Sabah dan Sarawak perlu bekerja lebih keras untuk mengurangkan jurang ekonomi dengan semenanjung. “Saya menyedari mentaliti orang Sabah dan Sarawak adalah bahawa mereka kadang-kadang cuba mencari jalan mudah.”

Oleh itu, janganlah menyalahkan Mahathir kerana mengabaikan Sabah dan Sarawak ketika beliau menjadi PM atau menyalahkannya kerana menolak permintaan bajet untuk lebuh raya yang sempurna untuk menghubungkan kedua-dua negeri, lebih banyak hospital, sekolah dan lapangan terbang yang lebih baik kerana seperti yang dikatakan oleh Mahathir ketika itu, mereka tidak berdaya maju kerana populasi yang lebih sedikit dan saiz kedua-dua negeri.

Salahkan mentaliti dan kemalasan anda sendiri.

Tetapi Mahathir akan mengucapkan terima kasih kepada Sabah dan Sarawak atas kekayaan mereka dari sumber-sumber Sabah dan Sarawak yang digunakan ke arah pembinaan projek-projek dan kemudahan infrastruktur di Semenanjung Malaysia, seperti Putrajaya dan Litar Antarabangsa Sepang, serta projek-projek mahal yang lain yang hanya dapat memperkayakan segelintir orang sahaja.


Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 3 April 2018


http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/04/01/sabah-sarawak-admin-greedy-slowing-down-progress-says-dr-m/

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2140968742788575&set=a.1391116647773792.1073741829.100006264096443&type=3

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

No comments:

Post a Comment