Friday, April 27, 2018

Kemasukan Baru, Rita menghidupkan 'bara' di Selangau

Pencalonan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Baru Bian di Selangau oleh Pakatan Harapan telah menjadikan kubu kuat Barisan Nasional (BN) sebagai kerusi panas di PRU14. Faktor ketidakpastian bila ahli parlimen Datuk Joseph Entulu Belaun yang dipecat oleh parti Parti Rakyat Sarawak (PRS) Ahad lalu dan digantikan oleh Barisan Nasional (BN) dengan penasihat undang-undang korporat Rita Sarimah Insol, 57, untuk mempertahankan kerusi itu menjadikan Rita menjadi calon wanita pertama yang ditugaskan oleh PRS dalam PRU kali ini ibarat bara yang menambah kehangatan di Parlimen Selangau.

Memetik kenyataan penganalisis politik Profesor Madya Awang Azman, percaya Entulu, yang merupakan seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri masih mempunyai pengaruh yang kuat di Selangau. Entulu belum membuat pendiriannya walaupun ramai yang percaya bahawa Entulu tidak mahu berisiko kehilangan "status BN "nya dengan berdiri sebagai seorang yang bebas kerana dia mungkin menyimpan pemikiran mencabar pemecatannya daripada PRS kemudian.

Ada yang percaya pemecatan itu boleh dipersoalkan sehingga Pendaftar Pertubuhan atau Mahkamah membuat keputusan muktamad.

Baru Bian , seorang Lun Bawang dilihat telah memancing di perairan yang bermasalah dengan memanfaatkan krisis semasa PRS untuk kerusi Iban dominan.

"Walaupun dia tahu realiti politik semasa di sana, PKR dan Baru mungkin berfikir bahawa mereka tidak seharusnya kehilangan peluang emas ini,"

Awang Azman percaya bahawa Baru akan menggunakan reputasinya sebagai peguam yang berjuang untuk pemilik tanah NCR kerana kawasan Selangau mempunyai jumlah tanah NCR yang tinggi.

Walaupun kini Baru Bian dan Rita telah memasuki pertarungan, jumlah calon terakhir di Selangau hanya akan diketahui pada hari penamaan dan kemudian terdapat peluang  yang Entulu mungkin melemparkan topinya pada saat terakhir.

"PKR mempunyai peluang yang lebih baik jika ada pertandingan tiga penjuru jika Datuk Joseph Entulu bertanding di Selangau sebagai calon bebas," ujar Awang Azman.

Dalam pilihan raya parlimen yang lalu, Entulu berdiri di atas tiket BN-PRS berjaya mendapatkan kemenangan bergaya terhadap Parti Pekerja Sarawak, Datuk Sng Chee Hua dan Joshua Jabeng dari PKR.

Entulu memperoleh 12, 040 undi berbanding Sng (4,485) dan Joshua (3,891).

No comments:

Post a Comment

Loading...