Scam Peduli Sihat

Pakatan Harapan  ada membuat pengumuman tentang Skim Peduli Sihat berjumlah RM 500 bagi golongan B40.

Mari kita lihat betapa ini adalah merupakan satu ketirisan yang serius dan bertujuan menyusahkan rakyat.

Golongan B40 ni bermaksud mereka yang berpendapatan seisi rumah kurang dari RM 3,860 sebulan.

Bermakna, jika ada sebuah keluarga dengan pendapatan gaji terkumpul seisi rumah mereka kurang dari RM 3,860 ini, mereka layak mendapat bantuan skim ini.

Jika kita melihat skim yang sama di Selangor, setiap keluarga yang layak akan diberikan kad dengan jumlah terkumpul RM 500 setahun. Kad ini layak digunakan di klinik-klinik (baca: kroni) yang berdaftar dengan skim ini sahaja.

Namun kad ini ada hadnya. Sekali guna, hanya boleh guna untuk nilai RM 50 maksima.

Dan dari survey rambang saya, rata-rata klinik swasta di bandar caj dalam lingkungan RM 50-80 utk short visit (15 minit consultation). Ada klinik yang consultation fee pun dah RM 50. Ubat-ubatan kira lain.

Katalah caj keseluruhan adalah sebanyak RM 60, bermakna, rakyat kena tambah bayar RM 10 dari poket mereka sendiri.

Ini sudah semestinya bebanan kepada golongan B40 ini. Jika M40 atau T20, memang tak terasa sangatlah.

Lebih baik lagi golongan B40 ini pergi ke klinik kerajaan dan bayar RM 1 sahaja dan settle semuanya.

Jika dilihat dari perangkaan tahun 2014, dianggarkan sejumlah 2,671,000 isi rumah seluruh negara yang tergolong di dalam kategori B40.

Katalah anggaran ini masih sama, maka rancangan Pakatan Haranap ini akan memakan belanja sebanyak:

RM 500 x 2,671,000 = RM 1,335,500,000!

RM 1.34 billion beb!!!!

Jumlah ini boleh bina hampir 7 buah hospital dengan jumlah katil 200 buah setiap hospital!
Jumlah yang sama juga boleh membina hampir 67 buah klinik kesihatan serba moden (anggaran RM 20 juta setiap satu).

Golongan B40 lebih untung sekiranya mereka pergi ke klinik2 kesihatan kerajaan yang berlambak terdapat di seluruh negara dan banyak yang beroperasi kini sehingga ke waktu malam.

Nampak kan? Ini bukan #skim. Ia adalah #scam.

Atok ada plan le tu...
Dia mana pernah buat projek tak susahkan rakyat. 🤣🤣🤣🤣



----------------
Sumber asal:


Author:

Facebook Comment