Monday, March 26, 2018

#PRU14: Cawangan PBB mahu KM mempertimbangkan calon pilihan mereka untuk bertanding di SibuSibu :Tiga cawangan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) di sini sebulat suara mewakilkan Ahli Dewan Undangan (ADUN) Nangka Dr Annuar Rapaee mandat untuk mencadangkan kepada Ketua Menteri calon piliihan  mereka untuk kawasan Parlimen Sibu. Tiga cabang PBB ialah Nangka, Bawang Assan dan Pelawan. 

"Semasa pertemuan petang ini (semalam), kami menyentuh isu calon P212 Sibu. Mereka (tiga cawangan PBB) telah memberi saya mandat untuk mencadangkan kepada Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang mereka mahu calon pilihan mereka menjadi calon PRU14." 

"Walaupun begitu kebijaksanaan Perdana Menteri atau Ketua Menteri tetap menjadi keutamaan  Kami tidak mahu mengganggu hal ehwal Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Rakyat Bersatu (UPP), tetapi 38 peratus pengundi dalam P212 adalah pengundi Bumiputera." 

"Oleh itu, kita merasakan bahawa kita mesti dirujuk mengenai siapa calon (bagi kerusi Parlimen Sibu) kerana kita akan menentukan siapa yang akan memenangi pilihan raya (kerusi Sibu)," kata Dr Annuar yang merupakan Penolong Menteri Pendidikan dan Penyelidikan Teknologi , di sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat dengan pemimpin tiga cabang PBB di sini semalam. 

Calon juga tidak seharusnya terperangkap dalam kontroversi dan pertengkaran antara SUPP dan UPP untuk menghalang sebarang unsur sabotaj yang boleh menjejaskan peluang BN untuk menang di kerusi tersebut. 

"Sekiranya calon terlibat dalam pertengkaran di antara kedua-dua parti itu dicalonkan, kami khuatir akan menyebabkan banyak sabotaj dari kedua-dua belah pihak." 

Beliau juga berkata mereka bersetuju sepenuhnya dengan Ketua Menteri bahawa tiada calon langsung BN akan diletakkan dalam pilihan raya parlimen yang akan datang. Calon itu juga mestilah yang dapat bekerjasama dengan cawangan PBB di sini bukan sahaja semasa pilihan raya, tetapi juga selepas memenangi pilihan raya. 

Mengenai memorandum persefahaman (MoU) antara SUPP dan UPP, Dr Annuar berkata: "Kami gembira kerana SUPP dan UPP boleh bertolak-ansur. Oleh itu, kami berharap MoU akan mengukuhkan kerjasama antara mereka, khususnya di P212 Sibu," katanya. 

Antara yang hadir ialah Pengerusi cawangan PBB Pelawan Abang Mohammad Abang Jes, Timbalan Pengerusi Cabang PBB Nangka Abang Abdul Hamid, Pengerusi Cawangan PBB Bawang Assan Romeo Christopher Tegong, Ketua Wanita PBB Pelawan Datin Sharifah Zaidah, Ketua Wanita PBB Nangka Sharifah Aminah Syed Junaidi dan PBB Nangka Ketua Penerangan Pemuda Abang Fairul Syarmil, yang mewakili Ketua Pemuda PBB Nangka Sayed Azmee Wan Junaidi.

No comments:

Post a Comment

Loading...