Friday, March 16, 2018

Pasar Malam Miri akan dihidupkan semula - Adam Yii
Majlis Bandaraya Miri (MCC) mahu memulihkan pasar malam Miri di Brooke Road pada malam Jumaat dan Sabtu.Ianya akan berada di lokasi yang sama di mana pasar malam itu digunakan untuk beberapa tahun yang  yang lalu tapi di tutup kerana sambutan yang tidak baik. 

Memetik kenyataan Datuk Bandar Adam Yii di Borneo Post , beliau berkata tapi itu sebelum kawasan Marin dibuka. Sekarang kawasan itu sudah meriah dan beberapa jalan baru akan disambungkan ke Miri High Street dan dipercayai keadaan akan lebih" hidup "daripada beberapa tahun yang lalu". 

Yii memberitahu pemberita selepas melawat Brooke Road dan juga pasar basah, Pasaran Utama dan Pasaran Perpaduan Miri semalam.
"Kini kami sedang mempromosikan kawasan ini untuk Pasar Malam dan membuka lot untuk pedagang yang berminat. Sebanyak 70 lot akan dibuka untuk mereka yang berminat dan jika sambutan menggalakkan maka kami akan membuka lot tambahan kemudian" .

Menurut Yii, selain menyediakan ruang untuk penjualan makanan, buah-buahan, sayur-sayuran, cenderahati dan kraftangan serta barang-barang lain, pasar malam akan mempunyai banyak truk makanan serta pasar lambak.

"Pasar malam di pusat bandar Miri akan menjadi salah satu tarikan dan produk pelancongan di Miri dan kami akan mula mencantikkan kawasan ini dengan menyediakan lebih banyak ruang letak kereta, kemudahan tandas awam, lampu jalan yang lebih indah, koleksi sampah untuk menjaga kawasan itu bersih serta laluan pejalan kaki yang lebih selesa dan kemudahan lain ".

Yii juga memaklumkan bahawa mereka yang berminat untuk berdagang di pasar malam boleh mendapatkan borang permohonan dari Jabatan Kesihatan Awam di bangunan MCC di Jalan Kingsway di sini. 


Semasa lawatannya di Brooke Street semalam, Yii berkata ia melihat situasi di Pasaran Pusat dan Pasaran Perpaduan dan mengenal pasti kekurangan dan kerosakan yang perlu diperbaiki .Selain itu, lawatan itu juga untuk memeriksa tandas awam di sana untuk memastikan kontraktor itu bersih dan kemas. 

Pengerusi Jawatankuasa Peniaga Pasar MCC, Cr Kueh Chie Tiong dan anggota dewan yang lain turut mengiringi Datuk Bandar semasa lawatan tersebut.

No comments:

Post a Comment

Loading...