Wednesday, March 14, 2018

#MalaysiaMemilih: SPRM tubuh pasukan petugas khas pantau rasuah PRU14


Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki (kanan) berbincang sesuatu dengan Pengarah SPRM Sarawak yang baharu, Razim Mohd Noor selepas majlis serah tugas Ketua Pengarah SPRM negeri di Kuching, hari ini. - Foto BERNAMA

KUCHING: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menubuhkan pasukan petugas khas yang turut dianggotai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Polis Diraja Malaysia bagi memantau salah guna kuasa dan rasuah pada pilihan raya umum ke-14.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, pasukan petugas khas itu akan bertindak memantau kesalahan di bawah Akta Suruhanjaya Pilihan Raya 1954.

"Kita akan memantau isu yang ditimbulkan mana-mana pihak yang menyatakan isu rasuah dan salah guna kuasa berlaku yang boleh dikuatkuasakan di bawah akta itu," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan Majlis Serah Terima Tugas Pengarah SPRM Sarawak melibatkan Razim Mohd Noor yang baharu dilantik ke jawatan itu dan Timbalan Pengarah SPRM Sarawak, Zulhairy Zaidel.

Mengulas perkembangan lain, Azam berkata, SPRM akan memanggil beberapa lagi syarikat untuk membantu siasatan skandal penjualan tanah di mukim Ijok, Selangor.

"Ketika ini siasatan kita menumpukan kepada lima syarikat dan mungkin ada tambahan beberapa syarikat lagi akan dipanggil bagi membantu siasatan. SPRM sedang mengkaji dokumen-dokumen yang diambil berkaitan penjualan tanah berkenaan," katanya.

Katanya, SPRM juga memerlukan masa untuk menyiasat kes itu memandangkan pihaknya sedang menjalankan siasatan forensik ke atas beberapa akaun milik syarikat bagi mengesan transaksi yang mencurigakan.

"Bagi membantu siasatan tersebut, akauntan syarikat serta pengarah daripada lima buat syarikat terbabit memang dipanggil untuk memberi kenyataan namun setakat ini belum ada sebarang tangkapan dibuat," katanya.

Sementara itu, Azam berkata, siasatan terhadap dua individu yang ditahan kerana dipercayai menerima sejumlah wang bagi menutup kes projek mega terowong dasar laut bernilai RM6.3 bilion di Pulau Pinang dijangka siap dalam tempoh dua minggu lagi.

"Selepas selesai siasatan, kita akan serahkan kepada pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan selanjutnya," katanya lagi.

--BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Loading...