Monday, December 4, 2017

MA63: Najib Akan beri hak Sarawak - KM Sarawak
Langkah untuk mendapatkan semula kuasa Sarawak daripada kerajaan persekutuan seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) bukan untuk populariti atau didorong oleh emosi. Itulah sebabnya dia menghantar satu pasukan peguam ke London untuk mencari dan mengkaji apa-apa rujukan yang berkaitan dengan hak negeri di bawah MA63 supaya Sarawak boleh meneruskan haknya berdasarkan fakta dan bukan emosi.

Memetik kenyataan Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg di Borneo Post ketika merasmikan mesyuarat perwakilan Parti Pesaka bumiputera Bersatu(PBB) zon 8 baru-baru ini ,apa yang dikehendaki Sarawak ialah diberikan kembali apa yang dulu menjadi milik Sarawak .
"Di London, pasukan perundangan kami menemui dokumen yang digunakan sewaktu masih dijajah. Semua dokumen itu dibawa ke London selepas Sarawak mencapai kemerdekaannya pada tahun 1963. Ketua Menteri pertama kami, Tan Sri Stephen Kalong Ningkan tidak mempunyai salinan dokumen yang diklasifikasikan sebagai rahsia.Dokumen-dokumen ini akan dibawa balik ke Kuching supaya mereka menjadi milik rakyat Sarawak,"

Abang Johari berkata dokumen itu akan dibentangkan kepada Putrajaya untuk membuktikan hak Sarawak.


"Dan ada orang yang menganggap saya emosional mengenai perkara ini dan menjemput saya untuk berdebat.


"Bukannya saya tidak mahu berdebat tetapi tidak ada perdebatan mengenai perbahasan ketika perdana menteri bersetuju mengenai perkara itu," katanya.


Ketua Menteri merujuk kepada cabaran oleh Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia untuk perbahasan MA63.


Beliau mengingatkan bahawa Tun Jugah Barieng telah berkata: 'Anang aja Malaysia tu baka tebu, manis di pun, tabar di ujung' yang bermaksud 'Mari kita berharap Malaysia tidak akan seperti tebu, manis pada permulaan tetapi tidak enak di akhir' .


"Mungkin kita berjuang sekarang kerana ia telah berubah sedikit masam atau pahit. Kami tidak mahu ia menjadi pahit.


"Kami mahu bertarung sehingga ia akan te
rus manis," katanya.

Beliau berkata fasa pertama rundingan mengenai pembubaran kuasa antara kerajaan negeri dan persekutuan telah diselesaikan dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan pusat akan memberi hak Sarawak.


"Najib sangat terbuka untuk cadangan," katanya.

No comments:

Post a Comment

Loading...