Friday, November 10, 2017

Sarawak Lulus Usul MA63: Jaminan Kerajaan Bukan Retorik


DEWAN Undangan Negeri (DUN) Sarawak semalam akhirnya meluluskan sebuah usul kementerian mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) bagi memberi mandat kepada kerajaan negeri berunding dengan kerajaan persekutuan dalam mencari penyelesaian dan mendapatkan semula hak-hak negeri di bawah perjanjian tersebut. Usul yang dibentangkan oleh Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan disokong oleh rakan sejawatnya Tan Sri Dr. James Masing itu diluluskan selepas dibahaskan dan menerima sokongan majoriti daripada ahli-ahli DUN.


Langkah bermakna yang diambil DUN Sarawak dalam hal ini nampaknya bukanlah sesuatu yang dijelmakan secara tiba-tiba, bahkan ianya merupakan sesuatu yang sudah dijangka lantaran keterbukaan dan komitmen kerajaan persekutuan yang dilihat komited untuk berbincang dalam usaha mengembalikan hak-hak Sabah dan Sarawak.

Rundingan Yang Dinanti
Terdahulu, pada Disember 2015, DUN Sarawak juga telah meluluskan satu usul yang dibawa oleh Masing bagi memberikan mandat kepada kerajaan negeri untuk mengambil kesemua tindakan yang perlu di bawah peruntukan ataupun Artikel VIII MA63 mengenai pelaksanaan penuh kesemua cadangan yang telah dibentangkan oleh Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC) 1963 dan pemeliharaan kepentingan-kepentingan khas Sarawak dan penduduknya.
Mandat yang ada kini bakal membolehkan kerajaan negeri untuk berunding secara terus dengan kerajaan pusat mengenai semua isu berbangkit. Rundingan ini tentunya akan direalisasikan melalui penubuhan sebuah pasukan khas yang mewakili kerajaan negeri dalam perbincangan mereka dengan Putrajaya. Adalah diharapkan dengan lulusnya usul kementerian semalam, segala rundingan dan perbincangan mengenai isu-isu yang berkait dengan perlembagaan dapatlah diselesaikan secara harmoni tanpa melibatkan sebarang tindakan perundangan.

Perjanjian Unik
Meneliti perjanjian tersebut, MA63 sememangnya sebuah perjanjian unik. Walaupun ianya melibatkan perjanjian antara kerajaan persekutuan dengan Sabah dan Sarawak (juga Singapura), perjanjian bersejarah itu walau bagaimanapun ditandatangani di London, menjadikan ia sebagai sebuah perjanjian yang bersifat antarabangsa. Malah, MA63 juga sebenarnya direkodkan dan didaftarkan dalam Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) pada 21 September 1970. Justeru, dari satu perspektif, sebarang pindaan terhadap terma dalam MA63 hanya boleh dilakukan dan direalisasikan melalui persetujuan antara pihak penandatangan perjanjian tersebut.

Malaysianaccess

No comments:

Post a Comment

Loading...