Thursday, November 23, 2017

RON95 Turun 8sen Minggu Ini Kepada RM2.30 Seliter

Melihat kepada peningkatan yang kukuh oleh Ringgit minggu ini (USD1 = RM4.115 sekarang) dan sedikit penurunan dalam harga MOPS untuk petrol bertapis, kemungkinan harga RON95 akan turun di antara 6sen hingga 10sen hari ini.

"Ringgit Ditutup Kekal Kukuh "


Hari ini, Facebook dan Whatsapp akan menjadi sunyi sepi berbanding Rabu lepas.
* Ada kalangan MahaCai kata penurunan garga petrol kerana demo yang mereka buat di Parlimen, kita maafkanlah orang yang tidak tahu perkembangan harga petrol semasa (bukan harga minyak mentah yang terus masuk tangki kereta seperti anggapan sebahagian besar MahaCai). Demo sama sekalitidak mempengaruhi harga MOPS.

***********************
Sebenarnya harga minyak yang digunakan di Malaysia adalah berdasarkan MOPS (Mean of Platts Singapore) dan bukannya NYMEX (New York).

Harga MOPS adalah lebih mahal berbanding NYMEX kerana harga yang didagangkan ialah untuk refined oil.

Dagangan harga minyak berkenaan adalah dalam USD, justeru walaupun harga minyak masih bergelut untuk pulih, pengukuhan ringgit sejak belakangan ini turut memberi impak kepada harga pasaran di Malaysia.

Pengiraan harga minyak di malaysia:

MOPS + Kos Operasi + Alpha + Keuntungan Syarikat + Keuntungan Stesen Minyak = Harga Sebenar Petrol*****************
Rujukan:
Malaysia Sekarang Negara Pengimport Minyak Bersih – Bukan Pengeluarhttp://pakdin.my/malaysia-sekarang-negara-pengimport-minyak-bersih-bukan-pengeluar/

No comments:

Post a Comment

Loading...