Monday, October 23, 2017

#MyFoot...Ekonomi Pulau Pinang lebih baik daripada SarawakParti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP)  mengecam pengerusi negeri Parti Tindakan Demokratik (DAP) Chong Chieng Jen atas dakwaannya bahawa Pulau Pinang adalah negeri yang lebih baik dari segi ekonomi berbanding negeri Sarawak dari segi pendapatan isi rumah dan purata bulanan. Dalam satu kenyataan akhbar semalam, Setiausaha Publisiti Pemuda SUPP, Milton Foo dan Ketua Biro Pengaduan Awamnya, Wilfred Yap berpendapat bahawa tuntutan Chong bukan sahaja mengelirukan tetapi menonjolkan kurangnya pemahamannya terhadap Sarawak.

Dalam kenyataan itu juga, berbanding populasi Pulau Pinang, Sarawak adalah 119 kali lebih besar dan mempunyai populasi yang sangat luas, sekali gus mengurangkan skala ekonomi untuk menyampaikan pertumbuhan seragam di seluruh negeri.
"Cara yang lebih baik untuk mengetahui sama ada DAP berjaya mengurus Pulau Pinang adalah membandingkannya dengan negara perindustrian serupa di Semenanjung Malaysia seperti Kuala Lumpur, Melaka dan Johor."

Pada tahun 2009, purata pendapatan isi rumah di Pulau Pinang adalah RM4,407 berbanding RM5,488 di Kuala Lumpur, RM3,835 (Melaka) dan RM4,184 (Johor).


Selepas bertahun-tahun di bawah pentadbiran oleh DAP, purata pendapatan isi rumah Pulau Pinang mencapai RM6,771 pada 2016, tetapi masih jauh di belakang Kuala Lumpur (RM11,692) dan Selangor (RM9,463).


"Lebih buruk lagi, Pulau Pinang ketinggalan dari Melaka (RM6,849) dan Johor (RM6,928)."

 
Foo dan Yap juga berkata sejak 2011, Sarawak telah mengalahkan Pulau Pinang dari segi pelaburan pembuatan selama lima tahun berturut-turut, dari 2012 hingga 2016.


Kedua-duanya menegaskan bahawa dengan Lebuhraya Pan Borneo sedang dalam pembinaan yang pesat, serta usaha kerajaan BN negeri dalam mengubah Sarawak melalui ekonomi digital, kadar pertumbuhan ekonomi Sarawak akan mengatasi Pulau Pinang untuk tahun-tahun yang akan datang.


Foo dan Yap terus menegaskan bahawa kos elektrik, air dan perumahan Sarawak lebih rendah.Ini kerana kerajaan BN Sarawak menguruskan kewangan negeri dengan lebih berhati-hati tidak seperti kerajaan DAP Pulau Pinang.
 
P/S :Mereka juga berpendapat inilah sebab mengapa Sarawak mencatatkan lebihan bajet RM2.4 bilion berbanding RM103.4 juta pada tahun 2015, dan rizab negeri kini RM29.44 bilion berbanding Pulau Pinang hanya RM1.56 bilion tanpa Sarawak perlu menjual atau memperdagangan puluhan bilion tanah dan aset kerajaan seperti yang dilakukan oleh kerajaan DAP di Pulau Pinang.

No comments:

Post a Comment

Loading...