Pembentukan Malaysia memberi manfaat kepada Sarawak -Taib - Randau Sarawak

Breaking

Monday, September 18, 2017

Pembentukan Malaysia memberi manfaat kepada Sarawak -Taib
Pembentukan Malaysia 54 tahun yang lalu membawa banyak peluang ekonomi dan pekerjaan baru bagi rakyat Sarawak yang tidak pernah mereka nikmati sebelum ini, kata Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud. Beliau berkata melalui Malaysia, Sarawak sebagai negeri yang mempunyai bilangan etnik yang sangat tinggi juga telah mengalami pengalaman menyesuaikan diri sebagai warganegara Malaysia.

Memetik kenyataannya di Bernama dalam temu ramah khas baru-baru ini dengan Prof Datuk Seri Dr Syed Arabi Idid yang merupakan bekas Rektor universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan kini merupakan Profesor komunikasi di Universiti yang sama , Taib yang merupakan Ketua menteri Sarawak selama 33 tahun sebelum di lantik sebagai yang Dipertua negeri Sarawak kira-kira tiga tahun yang lalu berkata untuk rakyat pelbagai kumpulan etnik di Sarawak, semua keistimewaan Bumiputera telah diterima dengan baik dan ini memberi banyak manfaat terutamanya kepada mereka dari luar bandar hingga kumpulan etnik Sarawak yang tinggal di hulu sungai juga dapat mengubah cara hidup mereka dengan cara yang moden.


"Ini tidak mudah dicapai tetapi dalam 50 tahun, kami dapat meyakinkan semua kumpulan etnik di Sarawak dan mereka juga menganggap diri mereka sebagai Bumiputera yang setaraf dengan orang Melayu di Semenanjung yang juga mempunyai akses yang mencukupi untuk peluang pekerjaan dan pendidikan selain dapat melakukan perjalanan ke tempat-tempat di luar Sarawak seperti Semenanjung dan Sabah sebagai rakyat biasa."

Beliau menganggap ini sebagai pencapaian integrasi kebangsaan yang paling penting yang menggunakan peluang ekonomi mempercepatkan penyesuaian rakyat menerusi pekerjaan yang berkaitan dengan ekonomi negara dan ianya juga sangat penting untuk menyatukan rakyat di negeri ini.
 

"Ini menunjukkan kebijaksanaan Tunku Abdul Rahman (perdana menteri pertama Malaysia) yang telah menyatukan kita di bawah negara yang baru yang telah menguntungkan semua pihak sama ada di Sarawak, Sabah atau Semenanjung (Semenanjung Malaysia).Kini, kita melihat orang-orang yang tinggal di rumah panjang pada masa lalu, sudah pun bekerja di Johor, Kuala Lumpur, malah di mana sahaja terdapat peluang pekerjaan, dengan menggunakan kepakaran mereka." 


Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa asas yang paling penting untuk ekonomi negara adalah keupayaan untuk menghasilkan barangan dan perkhidmatan bagi ekonomi dunia.Untuk ini, rakyat Malaysia mestilah mempunyai sikap ingin berniaga dan mencari peluang di mana-mana di seluruh dunia.Inilah matlamat utamanya untuk kembali ke Sarawak pada tahun 1981, setelah menamatkan jawatannya sebagai menteri persekutuan adalah untuk mempelbagaikan ekonomi negara daripada kebergantungan besarnya terhadap eksport minyak dan kayu.

"Oleh itu, kami di Sarawak bersyukur kepada Allah kerana kami dapat melihat anak-anak kita dianggap sebagai rakyat Malaysia di mana sahaja kita berada, sama ada di Sabah dan di semenanjung, secara amnya.Kami yakin akan satu bentuk pembangunan yang lebih luas yang akan mewujudkan lebih banyak peluang untuk penyertaan dalam ekonomi di Sabah dan Sarawak. Oleh itu, saya rasa, selepas 50 tahun, kita boleh mengatakan usaha kita untuk membentuk sebuah negara dan rakyat Malaysia telah mencapai kejayaan besar ".

Semasa temubual, Taib sering menekankan tentang pentingnya mewujudkan peluang pekerjaan di seluruh negara kerana ia akan meningkatkan integrasi negara.Mengenai falsafah politik pembangunan yang merupakan teras asas pentadbirannya semasa meneraju negeri Sarawak, beliau berkata ia bertujuan untuk memindahkan tumpuan rakyat dari politik ke aktiviti ekonomi terutama di kawasan luar bandar.Kerajaan negeri digesa menggalakkan para pelabur agar tidak mengabaikan kawasan pedalaman manakala penduduk luar bandar juga diminta memainkan peranan yang lebih agresif dalam pembangunan luar bandar. 


Taib juga mahu rakyat Sarawak tidak terlalu terlindungi terhadap perkara tanah kerana tanah yang mereka miliki tidak akan mendatangkan keuntungan melainkan mereka bersetuju bahawa tanah itu akan dibangunkan. 

Taib yang pertama berkhidmat dengan kerajaan persekutuan di bawah Perdana Menteri pertama Tunku Abdul Rahman dan penggantinya Tun Abdul Razak (Hussein), juga ditanya mengenai kedua-dua pemimpin itu dan mengakhiri perbualan dengan berkata bahawa ramai yang berpendapat bahawa Tuanku seorang yang tidak terlalu sensitif dalam menilai keadaan atau orang.
"Saya amat mengagumi Tunku Abdul Rahman. Tidak ramai yang melihat sumbangan besarnya. Dia menjaga hubungan rakyat terhadap kerajaan dan antara masyarakat. Dia seorang yang sangat halus. Dia membaca mood negara dengan baik dan dia tahu perasaan rakyat.Tunku juga mempunyai naluri. Dia kelihatan lembut tapi sebenarnya dia sangat tegas, lebih kuat dari apa yang difikirkan.Tunku seorang lelaki yang baik dan dia mengajar saya banyak perkara. Dia bukan seorang ahli politik biasa, dia bercakap dalam bahasa yang mudah tetapi dengan gaya. Nasihatnya kepada saya adalah ... .. dengan perlahan, perlahan-lahan, perlahan-lahan Taib ... Jangan buat terlalu cepat .Tun Razak pula sangat bekerja keras.Tun Razak adalah seorang yang "Man On The Go".Dia berada di mana-mana dan dia sangat hebat serta dapat mengesan apa yang berlaku samada baik dan tidak baik dengan cepat. ".

No comments:

Post a Comment