Friday, August 4, 2017

Asal Usul : Soalan Yang Sering Ditanya, Mengapa Kit Siang Enggan Jawab? 

Dalam kelas tadika pun soalan tentang asal usul ini ditanya. Budak umur 4 dan 5 tahun pun boleh menjawabnya dengan baik. Malah mampu mendengar soalan yang ditanya dengan baik.

Tidak pernah dengar lagi, ada budak tadika atau sekolah menggelupur mengatakan soalan tentang asal usul adalah sampah. Atau meminta penyoal soalan untuk buat kajian terlebih dahulu sebelum bertanya soalan. Ini hanya berlaku kepada Kit Siang semalam di parlimen. 

3 Ogos 2017, di parlimen, wartawan Antarapos bertanya soalan tentang tempat kelahirannya. 

“Saya pernah jadi pemberita dan jika ada berita trash, saya akan siasat. Jadi siasat dululah, sebelum mula soal atau you reflect on you, or you reflect on your newspaper, you reflect on your kewibawaan sebagai pemberita,” kata Kit Siang dengan nada angkuhnya. Namun soalan sebenar tidak dijawab. 

“No! No! I was a reporter. Do a basic check and if the basic check. If the reporter didn’t do a basic check, I feel very sorry. Saya nasihat wartawan yang nak tanya soalan itu selidik dahulu. Bukan sahaja ahli politik kena lalui ‘test‘.

“Tetapi wartawan juga perlu lalui ‘test‘,” ujar Kit Siang. Cara Kit Siang memberikan reaksi pada soalan mudah ini. Cukup memalukan sekali bagi seorang yang bergelar diktator selama 52 tahun dalam parti DAP. 

Cara reaksi yang diberikan itu jelas sekali menghina wartawan yang ada. Jawab sahajalah, lahir di Batu Pahat ke? Lahir di Gelang Patah ke? Lahir di Jalan Pinhorn ke? Atau lahir di wilayah Fujian, China?

Mahathir pun dah mengaku ada darah India mengalir dalam tubuhnya. Dalam satu lagi bab Mahathir mengaku darahnya adalah dari keturunan India. Di bahagian kedua iaitu di Bab 3 : Saya Orang Melayu mukasurat 28, Mahathir sedar bahawa keturunan beliau sering dipersoalkan.

"Ada yang mendakwa bapa saya seorang Malayalee dan fasih berbahasa Tamil serta Malayalam. Sesetengahnya pula menulis beliau adalah seorang Hindu yang memeluk Islam kerana mengahwini ibu saya. Saya akui ada darah berketurunan India atau lebih tepatnya Asia Selatan mengalir dalam tubuh saya," katanya. 

Kenapa Kit Siang malu mengakui asal usulnya. Beberapa hari lalu dalam Wikipedia jelas tertulis di mana asal usul Kit Siang. Kemudian ianya diubahsuai semula. 

Kit Siang sebenarnya berasal dari Zhangzhou, Fujian. Wilayah Fujian terletak di selatan negara China. Ramai tidak tahu Kit Siang datang dari Zhangzhou, wilayah Fujian, China ke Malaysia pada tahun 1957 pada usianya 16 tahun. 

Pada tahun 2008, Kit Siang dan Guan Eng balik ke kampung halaman mereka di Zhangzhou setelah mereka berjaya menawan Pulau Pinang. 

Akhbar Sin Chew Jit Poh, pada November 2008 pernah menyiarkan gambar Kit Siang bergambar dengan ahli keluarganya di Zhangzgou, Fujian. Emak Kit Siang bernama Liang Yuzhi dan abang Kit Siang bernama Jicheng di Fujian. 

Malah pada tahun 2008, Lee Kuan Yew bekas bos Kit Siang dalam PAP juga dijemput datang ke Komtar, Pulau Pinang. 

Dulu Kit Siang adalah Setiausaha PAP kepada Lee Kuan Yew. Bila PAP tubuh cawangannya iaitu DAP di Malaysia, Kit Siang terus aktif sampailah sekarang. Sudah 52 tahun, Kit Siang pegang jawatan dalam DAP.  

Siapa bangkang dan lawan akan dikena tindakan pecat dari DAP. Kuku besi dan diktator adalah cara DAP, bukannya cara demokrasi. Kini, siapa tanya soalan tentang asal usul keturunan Kit Siang pun, akan dilayan cara kuku besi. Melenting dan buat buat pekak. 

Patutlah dalam DAP, ramai ahli parlimen mereka kena beli alat terjemah bahasa. Sudah berpuluh tahun tinggal di negara ini, masih lagi pakai alat terjemah bahasa untuk faham Bahasa Melayu? 

Di mana sebenarnya asal usul ahli ahli parlimen DAP yang pakai alat terjemah bahasa ini? Apakah mereka sekampung dengan Kit Siang atau ahli politik import seperti Tony Pua? 

Satu dari Kerala, satu dari Fujian. Mereka berdua ini sedang bergabung dalam parti pembangkang untuk menawan Putrajaya. Jangan benarkan Kerala dan Fujian terus membodohkan rakyat Malaysia. *****
Rujukan:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lim_Kit_Siang

No comments:

Post a Comment

Loading...