Tuesday, June 13, 2017

Tuduhan Menghakis Hak Sarawak, Abdul Karim Beranggapan Yang Salah -Nazri Abdul Aziz
Menteri Persekutuan Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, beliau kecewa dituduh menghakis dan tidak menghormati hak Sarawak.Nazri menjelaskan bahawa kenyataan memanggil Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah 'samseng' dan 'masih hijau' dalam tugas-tugas menteri itu kerana beliau telah 'terasa' oleh tuduhan Abdul Karim bahawa beliau cuba untuk menghakis Sarawak hak.

"Ia amat menyakitkan mendengar tuduhan saya menghakis hak-hak Sarawak apabila niat saya adalah untuk membantu menggalakkan pelancongan Sarawak.Ini tidak benar .Itu bukan niat saya.Beliau(Abdul Karim) beranggapan yang salah."
Memetik kenyataannya kepada Utusan Borneo semalam ,Nazri menegaskan bahawa beliau tidak mempunyai masalah peribadi dengan Abdul Karim dan jawapan beliau adalah 'perkara biasa' dalam bertindak balas kepada isu-isu. Apabila diberitahu bahawa Karim adalah seorang yang baik, Nazri berkata dalam siri kempen di Sarawak dia tidak mempunyai peluang untuk berjumpa Abdul Karim secara peribadi. 

Nazri berkata, perkara lain yang mengganggu baliau juga ialah apabila dia dituduh tidak berunding dengan kerajaan negeri sebelum undang-undang Bil Cukai Pelancongan diluluskan dan tidak mematuhi semangat Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). 

Beliau berkata, cukai pelancongan akan memberi manfaat kepada Sarawak lebih sebagai kutipan cukai itu akan dibahagikan sama rata oleh tiga kawasan di Sarawak, Sabah dan Semenanjung Malaysia bukannya oleh 14 negeri dan 75 peratus daripada 300,000 bilik semalam yang berada di Semenanjung Malaysia.
"Apa yang paling penting adalah untuk memberitahu rakyat Sarawak bahawa orang yang akan paling terjejas adalah mereka dari Semenanjung Malaysia kerana 75 peratus daripada 300,000 bilik semalam (tertakluk kepada cukai Pelancongan itu) dari Semenanjung, tetapi Sarawak mendapat manfaat paling besar kerana kutipan cukai keseluruhan akan dibahagikan dengan tiga kawasan dan bukan oleh 14 negeri.Sarawak akan mendapat manfaat satu pertiga daripada jumlah kutipan. Jadi Sarawak tidak akan rugi tetapi sebenarnya untung ."

Beliau berkata kutipan cukai yang terbesar akan datang dari hotel di Melaka, Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang kerana empat negeri mempunyai paling banyak hotel lima bintang.Nazri berkata beliau berharap Abdul Karim akan datang untuk bercakap dengan dia seperti yang telah menjadi amalan rakan-rakan dalam Barisan Nasional (BN) selama ini.

"Saya berharap (Abdul) Karim akan datang dan berjumpa dengan saya untuk mendapatkan penjelasan. Tapi dia bercakap tentang Perjanjian Malaysia dan tentang menghakis hak-hak Sarawak. Saya rakyat Malaysia dan pro-Sarawak."

Nazri berkata beliau akan berbincang dengan Jabatan Peguam Negara untuk memastikan bahawa undang-undang cukai Pelancongan mestilah di bawah undang-undang persekutuan untuk mengatasi isu-isu perlembagaan. 


Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa sebelum perkara itu menjadi undang-undang perkara itu sudah dibincangkan dalam Kabinet persekutuan dan dibahaskan di Parlimen, yang dihadiri oleh Ahli Parlimen Sarawak dan menteri-menteri persekutuan.
 

Nazri menegaskan bahawa Ahli Parlimen pembangkang Sarawak juga telah mengambil bahagian dalam perbahasan dan seperti biasa mereka menentang rang undang-undang kerajaan sementara Ahli Parlimen Sarawak bersetuju dan meluluskannya. 

"Jadi apa yang ingin saya katakan adalah bahawa kerajaan tidak dirujuk adalah tidak benar. 

Nazri berkata beliau akan sentiasa membantu Sarawak walaupun dia tinggal di Semenanjung Malaysia. 

Beliau mengakui mengarahkan Lembaga Pelancongan Malaysia (MTB) menutup pejabat di Kuching kerana peranan dan fungsinya sama dengan Lembaga Pelancongan Sarawak (STB). 

Penutupan itu adalah untuk mengurangkan 35 peratus daripada kos MTB. 

Nazri juga berkata beliau tidak terkejut dengan keputusan kerajaan negeri untuk menarik balik perwakilannya dalam MTB atas sebab yang sama iaitu pertindihan peranan dan fungsi serta memotong kos untuk STB. 

"Saya mengalu-alukan keputusan negeri Sarawak dan ia adalah sebenarnya selari dengan pemikiran saya," katanya.

No comments:

Post a Comment

Loading...