Monday, May 22, 2017

Video :YSBN Dan ATM Anjur Program Jiwa Murni Masyarakat Orang Asli
Kerjasama erat antara Yayasan Sahabat Bina Negara (YSBN) dan Angkatan Tentera Malaysia berjaya menganjurkan Program Jiwa Murni 2 Briged untuk masyarakat Orang Asli di di padang Sekolah Kebangsaan Kampung Suak Padi, Bota semalam. Penaung YSBN, Datuk Akmar Hisham Mokhles berkata program yang dianjurkan merupakan salah satu aktiviti khidmat masyarakat khususnya buat masyarakat Orang Asli.


Menurutnya, pelbagai aktiviti telah direncanakan dan dijalankan dengan sempurna dengan kerjasama Angkatan Tentera Malaysia iaitu dari pasukan 2 Briged yang berpangkalan di Ipoh.

“Antaranya ialah pemeriksaan kesihatan secara percuma, gotong royong dan membaiki pagar sekolah untuk kemudahan murid Orang Asli di sini,” ujarnya

Beliau berkata, selain menganjurkan aktiviti bersama, pihak yayasan turut menyalurkan bantuan bagi melancarkan lagi program tersebut.

“Pihak yayasan sendiri telah menyediakan bantuan seperti barangan untuk membaiki pagar sekolah.

“Malah, kita turut menyediakan barangan untuk memeriahkan program di samping bantuan barangan untuk setiap rumah di sini,” katanya.

Akmar berkata demikian ketika ditemui pemberita hari ini.

Sementara itu, Panglima 2 Briged ATM, Brigedier Jeneral Datuk Mohd Nizam Jaafar ketika ditemui melahirkan rasa bersyukur atas kerjasama tersebut yang merupakan tanggungjawab sosial terhadap masyarakat Orang Asli.

“Alhamdulillah, pasukan dari 2 Briged kali ini berjaya berkolaborasi dengan pihak Yayasan Sahabat Bina Negara untuk menunaikan tanggungjawab sosial kepada masyarakat Orang Asli.

“Diharap dengan adanya aktiviti sebegini akan lebih memberi makna kepada masyarakat Orang Asli sendiri agar tidak rasa terpinggir,” ujarnya.

Antara program yang dibawa pada program berkenaan adalah kejuruteraan ATM, kursus pengurusan jenazah, derma darah, pemeriksaan mata secara percuma, pameran ketenteraan, sukan rakyat, gotong royong, program kesihatan dan sesi karaoke.

Hadir sama pada program tersebut, ADUN Bota, Datuk Nasaruddin Hashim.


No comments:

Post a Comment

Loading...