Monday, May 1, 2017

Kalau Tidak Kerana 2 ADUN PAN Mencuri Kerusi PAS, Azmin Sudah Boleh Meninggalkan Pejabat Sekarang

Berikutan keputusan PAS untuk memutuskan sepenuhnya hubungan  bersama PKR dan juga Pakatan Harapan, Kerajaan Selangor dan kedudukan Menteri Besar Azmin Ali berada dalam kedudukan tidak menentu sekarang.

Kerajaan Selangor mempunyai 56 kerusi DUN.

Pakatan kini mempunyai 29 kerusi - 14 dari DAP, 13 PKR dan 2 dari parti sayap DAP - PAN (yang dicuri dari PAS).

Manakala BN mempunyai 12 kerusi, PAS 13 dan 2 calon bebas - Khalid Ibrahim yang dipecat oleh PKR dan ADUN DAP yang dipecat oleh partinya atas dakwaan rasuah tetapi tidak pernah disiasat atau didakwa oleh SPRM.

Menjadikan jumlahnya 27.

Walau bagaimanapun, ADUN BN Sungai Air Tawar Kamarol Zaki Abdul Malek telah meninggal dunia pada bulan Januari - oleh itu meninggalkan kerusi tersebut kosong.

Jadi, ia kini berada pada 29-26 kerusi.

Apa yang diperlukan adalah untuk dua ADUN Pakatan melompat ke kumpulan lain dan Azmin akan kehilangan jawatan Menteri Besar.

Walau bagaimanapun, PAS Pusat tidak memberikan apa-apa arahan kepada PAS Selangor lagi sama ada untuk melepaskan jawatan dalam Kerajaan Selangor.

PAS juga boleh mengatakan tidak untuk menggoncang Kerajaan negeri pada peringkat ini kerana pilihan raya mungkin telah terlalu hampir.

Sebenarnya, Azmin masih menjadi Menteri Besar hanya kerana dua ADUN yang melompat dari PAS kepada PAN.

Jika kedua-dua tidak melompat dari PAS, Azmin dan Kerajaan Pakatan Selangor boleh jadi telah jatuh.

Tetapi jika PAS Selangor mengambil keputusan keluar, terdapat kemungkinan bahawa Azmin mungkin akan mengadakan pilihan raya negeri mengejut.
No comments:

Post a Comment

Loading...