#PRU14: BN Sarawak Yakin Menang Tapi Hati-Hati - Randau Sarawak

Breaking

Wednesday, April 12, 2017

#PRU14: BN Sarawak Yakin Menang Tapi Hati-Hati


Timbalan Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Datuk Joseph Entulu Belaun berkata Barisan Nasional (BN) Sarawak yakin dengan peluang untuk memenangi semua 31 kerusi Parlimen di 14 Pilihan Raya Umum (PRU-14) yang akan datang. Beliau berkata keyakinan itu berdasarkan risikan yang dikumpul oleh parti-parti komponen BN negeri.


Memetik kenyataannya di Borneo Post, Entulu yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Ahli parlimen Selangau, berkata persiapan untuk PRU-14 telah diadakan dan ianya salah satu daripada isu-isu dalam agenda retreat BN yang diadakan di sebuah institut latihan kerajaan di Janda Baik, Pahang pada hujung minggu lepas. 

Turut hadir pada mesyuarat khas itu adalah 300 pemimpin BN termasuk semua presiden daripada 13 parti komponen BN di seluruh negara.

 "Tetapi untuk mendapatkan 29 kerusi daripada 31 kerusi Parlimen cukup realistik untuk BN negeri Sarawak pada PRU-14 akan datang yang boleh diadakan bila-bila masa dari sekarang,"

Beliau berkata kemenangan besar bagi  BN negeri Sarawak akan mengukuhkan Sarawak dalam rundingan penurunan kuasa dengan Kerajaan Persekutuan dan mempunyai kesan yang kuat ke atas imbangan politik di negara ini.


"Ini bermaksud bahawa pelbagai inisiatif seperti menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di sekolah selain Bahasa Melayu; pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) dan kebebasan beragama yang kita telah jalankan di Sarawak akan lebih difahami oleh negari-negeri lain, "

  
Walau bagaimanapun, Entulu enggan mendedahkan butir-butir isu-isu lain dalam agenda tetapi hanya berkata bahawa ia adalah masa untuk keluarga BN keseluruhan untuk menilai kekuatan dan kelemahan mereka.

Ketua Pemuda PBB dan BN Sarawak, Datuk Seri Fadillah Yusof bersetuju dengan Entulu bahawa BN boleh memenangi lebih daripada 25 kerusi yang dimenanginya pada PRU13. Ahli Parlimen Petra Jaya itu memberi jaminan bahawa PBB akan membantu rakan-rakan yang lebih lemah BN di negeri itu pada pilihan raya.

"PBB merupakan tulang belakang kepada BN negeri Sarawak dan menjadi tanggungjawab kami untuk membantu parti komponen negeri lain,"


Walau bagaimanapun Fadillah yang juga Menteri Kerja Raya berkata walaupun Petra Jaya merupakan kubu kuat BN, beliau tidak akan mengambil mudah perkara ini.

"Bagi calon Petra Jaya, kita serahkan ke atas kepimpinan BN terutamanya Ketua Menteri (Datuk Amar Abang Johari Tun Openg) dan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) untuk membuat keputusan kerana saya tidak boleh menjamin untuk diri sendiri.Jika mereka menganggap bahawa perkhidmatan saya masih diperlukan, maka saya paling bersedia untuk terus berkhidmat," 


Fadillah mendedahkan bahawa dalam tempoh lima tahun akan datang, Petra Jaya akan memulakan tiga projek utama, iaitu untuk terus meningkatkan pembangunan infrastruktur terutamanya di jalan raya dan pengangkutan awam, perparitan dan pengairan dan pendidikan dan beliau memberitahu cabaran utama adalah menangani belia supaya mereka memberi tumpuan kepada pendidikan teknikal untuk pekerjaan yang lebih baik.

Presiden SUPP Datuk Dr Sim Kui Hian pula berkata, walaupun beliau teruja mendengar komen-komen Entulu, tapi beliau mengatakan bahawa pilihan raya Parlimen tidak seperti pilihan raya negeri lepas yang boleh merampas kembali beberapa kerusi majoriti Cina dari pembangkang. 

"Untuk SUPP, kami akan memberi peluang kepada pemimpin muda untuk memberi nafas baru dan mengubah parti. Dan memasukkan beberapa senarai nama wanita yang berpotensi dan memberi kesan." 

Sebaliknya, Setiausaha Agung UPP George Lo berkata partinya berharap untuk bertanding di tiga kerusi pada pilihan raya umum akan datang. 

Beliau menamakan Sibu dan Lanang tetapi enggan menamakan kerusi ketiga yang parti itu berminat. 

"Kami yakin untuk memenangi semua kerusi yang diperuntukkan kepada kami. Dan kita tidak akan meminta kerusi yang kita tidak yakin untuk menang, " 

Beliau berkata keputusan pilihan raya negeri yang lepas menunjukkan bahawa di kawasan-kawasan di mana UPP bertanding, terdapat sokongan pengundi Cina kepada parti.
 

Lo berkata ,bahawa SUPP perlu memberi laluan kepada UPP berdasarkan faktor-faktor realistik bahawa UPP kuat di kawasan-kawasan tertentu. 

"Terdapat kawasan-kawasan yang kita lebih kuat, SUPP perlu memberi laluan untuk kita. Begitu juga, terdapat kawasan-kawasan yang SUPP lebih kuat dan kita bersedia untuk memberi laluan juga. Tambahan pula, SUPP perlu meletakkan kepentingan BN sebagai yang paling utama dan bukannya kepentingan sendiri untuk memenangi jumlah maksimum kerusi, " 

Beliau juga menegaskan bahawa ia adalah sia-sia untuk parti bertanding di mana-mana kerusi yang ia tidak mempunyai peluang untuk menang.

Sementara itu, Presiden PRS Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing berkata, secara keseluruhannya, BN mempunyai kekuatan untuk mempertahankan kerusi sekarang tapi harus cukup realistik untuk mengakui bahawa beberapa negeri seperti Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan sangat sukar bagi BN untuk menang.

"Kami amat yakin bahawa BN masih boleh terus mentadbir negara ini kerana BN akan memenangi kerusi yang cukup untuk berbuat demikian,"

Pada PRU13 yang diadakan pada tahun 2013,  BN negeri Sarawak memenangi 25 kerusi Parlimen ,PBB(14); PRS(6), SPDP(4) dan baki oleh SUPP.

No comments:

Post a Comment