PRIBUMI dijinakkan oleh Tokong Lim Guan Eng - Randau Sarawak

Breaking

Sunday, April 2, 2017

PRIBUMI dijinakkan oleh Tokong Lim Guan Eng

Seperti yang dijangka, Mahathir dan Muhyiddin berada dibawah pengaruh kuasa dewata Tokong.

Lu ingat lu siapa? Lu tahu Wa siapa kah?


----
Ujian pertama untuk Pribumi untuk menjadikan kehadirannya dirasai telah gagal dengan cadangan pertama mereka telah dipariahkan.

PRIBUMI gagal mendapatkan persetujuan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng  untuk perubahan nama kepada Barisan Rakyat yang bermaksud bahawa Pribumi akan mempunyai masa yang sukar cuba untuk menyesuaikan diri dengan "budaya" Pakatan.

Tokong Guan Eng mempunyai kawalan penuh ke atas Amanah (yang sebenarnya merupakan salah satu sayap DAP) tetapi dengan kemasukan PRIBUMI, Guan Eng mempunyai masalah besar - kawalannya tidak akan secara sepenuhnya dengan pemimpin seperti Dr Mahathir dan Muhyiddin, yang mempunyai kekuatan mereka sendiri dan minda yang lebih hebat.

Bagi Guan Eng, yang masih mempunyai cengkaman terhadap pemimpin amanah dan PKR, PRIBUMI adalah satu lagi "parti yang boleh dijinakkan dari masa ke masa".

Tetapi bagi Dr Mahathir dan Muhyiddin, pengalaman baru boleh dianggap sebagai kejutan budaya kerana mereka tidak pernah menjangkakan "dilayan seperti orang-orang yang harus mendengar dan menerima arahan dan bukannya mencadangkan dan membincangkan sebagai seorang tua."

Mereka kini merasa dan mengalami apa yang sepatutnya mereka rasai untuk bersama parti lain yang jurang politiknya jauh berbeza dan bukannya menyertai pembangkang dengan kebanggaan dan bermaruah.

Pribumi gagal menjinakkan Lim pada pusingan pertama dan mungkin menjadi parti  yang menghadapi lebih banyak lagi masalah dan kegagalan dalam pusingan akan datang.
---
Rujukan:

No comments:

Post a Comment