Permainan penipuan Kit Siang - Randau Sarawak

Breaking

Tuesday, April 11, 2017

Permainan penipuan Kit Siang


Lim Kit Siang telah bermain permainan penipuan beliau untuk masa yang agak lama dan pengundi Cina tahu tentang ini. Masalahnya bagaimanapun adalah Kit Siang sahaja yang mereka ada dan jika mereka tidak memberikan sokongan kepada beliau maka tidak ada orang lain.

Sudah tentu, mereka masih mempunyai Tan Seng Giaw, pemimpin DAP yang sangat popular, dan kira-kira lima 'ahli pasukan’ beliau (Teng Chang Khim, Nga Kor Ming, Ngeh Koo Ham, Chow Kon Yeow dan Boo Cheng Hau). Tetapi Kit Siang memastikan bahawa semua enam telah dibunuh dengan cara memanipulasi pemilihan parti pada 15 Disember 2012 dan pemilihan semula pada 29 September 2013.

Malah, orang Cina sudah tahu pada tahun 1999 bahawa Kit Siang dan DAP menipu mereka. Dan itulah sebabnya pengundi Cina menghukum kedua-dua Kit Siang dan Karpal Singh dengan mengundi mereka keluar dalam pilihan raya umum 29 November 1999. Sementara PAS menunggang sentimen anti-Mahathir yang sangat kuat dan menyapu 27 kerusi parlimen dan dua negeri, DAP memenangi hanya sepuluh kerusi. MCA, yang adalah musuh DAP, berjaya memenangi 29 kerusi, satu mesej yang jelas daripada pengundi Cina bahawa DAP perlu memikirkan semula strateginya atau terus kalah.

Kit Siang tahu bahawa kerjasama mereka dengan PAS (buat pertama kalinya) untuk menghadapi pilihan raya umum 29 November 1999 adalah satu kesilapan besar (atas pengalaman yang lalu). Jadi, pada 21 September 2001, DAP meninggalkan gabungan pembangkang, Barisan Alternatif, atas alasan ia tidak bersetuju dengan dasar 'Islamisasi' PAS.

Itu sebenarnya adalah satu lagi penipuan Kit Siang. Pada tahun 1993, kerajaan PAS Kelantan telah membentangkan Pindaan Rang Undang-undang Syariah di Dewan Undangan Negeri Kelantan. Rang Undang-undang itu masih menunggu kelulusan parlimen dan Kit Siang tahu tentang ini. Dan PAS tidak pernah untuk menarik balik Rang Undang-Undang itu. Namun, walaupun ini, pada tahun 1999 Kit Siang bersetuju untuk DAP bekerjasama dengan PAS.

Jadi, Kit Siang adalah conning Cina apabila beliau memberitahu orang Cina bahawa satu undi untuk PAS adalah satu undi untuk Barisan Alternatif, dan dengan itu undi untuk DAP juga. Tetapi pengundi Cina tidak membeli pembohongan itu. Bukan sahaja orang Cina tidak mengundi PAS, mereka tidak mengundi Kit Siang, Karpal dan DAP juga. Dan walaupun PAS dan PKR berprestasi baik (kerana undi Melayu), DAP kalah teruk pada pilihan raya umum 1999.

Dan itu adalah sebab utama mengapa DAP meninggalkan Barisan Alternatif pada tahun 2001. Kit Siang tahu bahawa orang Cina tidak akan mengundi DAP jika mereka masih bekerjasama dengan PAS. Tetapi Kit Siang tidak dapat mengakui kesilapannya dan melakukan U-turn. Beliau perlukan alasan yang menyelamatkan maruahnya untuk membawa DAP keluar dari Barisan Alternatif. Dan ia perlulah alasan yang baru (sesuatu yang berlaku selepas 1999) dan bukannya alasan lama (sesuatu yang berlaku pada tahun 1993). Dan alasan itu muncul sendiri apabila PAS membentangkan Pindaan Rang Undang-undang Syariah di Dewan Undangan Negeri Terengganu pada tahun 2001.

Jadi, pada 21 September 2001, DAP berpisah dari PAS dengan meninggalkan Barisan Alternatif.

Semuanya sebenarnya adalah wayang. Kit Siang sedar, berdasar pengalaman yang lalu, bahawa bekerjasama dengan PAS untuk menghadapi pilihan raya umum 29 November 1999 adalah satu kesilapan besar. Dan pengundi Cina menghukumnya, Karpal dan DAP untuk kesilapan itu. Jadi beliau perlu membetulkan kesilapan ini dengan membawa DAP keluar dari Barisan Alternatif. Tetapi ia tidak boleh dilihat bahawa sebab DAP meninggalkan Barisan Alternatif adalah kerana ia sebenarnya adalah satu kesilapan bagi mereka untuk bekerjasama dengan PAS atau jika tidak maruah Kit Siang dan DAP akan tercalar.

Pada tahun 1993, PAS telah meluluskan Pindaan Rang Undang-undang Syariah di Dewan Undangan Negeri Kelantan. Pada tahun 1999, DAP bekerjasama dengan PAS walaupun dengan adanya Rang Undang-Undang itu. Pada tahun 2001, DAP berpecah dengan PAS dengan memetik Pindaan Rang Undang-Undang Syariah Terengganu sebagai sebabnya. Pada tahun 2009, DAP bekerjasama semula dengan PAS walaupun Pindaan Rang Undang-undang syariah yang telah diluluskan di Dewan Undangan Negeri Kelantan pada tahun 1993 tidak pernah ditarik balik. Pada tahun 2015, DAP, sekali lagi, berpecah dari PAS dengan memetik Pindaan Rang Undang-Undang Syariah Kelantan 1993 (RUU355) sebagai sebabnya.

Berapa banyak penipuan yang Kit Siang berharap untuk dimainkan? Satu persoalan yang lebih penting adalah mengapa orang Cina menerima semua penipuan ini?

Ambil isu Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri sebagai satu lagi contoh penipuan Kit Siang. Kit Siang berkata, beliau menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan tersebut memenangi pilihan raya umum akan datang. Itu seperti menjanjikan beliau akan berkongsi setengah dari kemenangan beliau jika beliau menang loteri. Ia adalah mudah untuk membuat janji-janji itu kerana anda tahu anda tidak akan menang loteri kerana anda tidak pernah membeli sebarang loteri dalam hidup anda.

Apa yang Kit Siang mahukan adalah untuk mengekalkan Pulau Pinang (itulah sebabnya beliau berpindah ke Pulau Pinang untuk pilihan raya umum akan datang). Beliau tahu bahawa ini sahaja yang DAP boleh harapkan. Dengan kurang daripada 50 kerusi parlimen (atau mungkin hanya 45), DAP tidak mungkin akan dapat membentuk kerajaan persekutuan yang seterusnya. Oleh itu Anwar Ibrahim tidak akan menjadi Perdana Menteri. Jadi beliau tidak rugi dalam menjanjikan jawatan Perdana Menteri untuk Anwar setelah mengetahui bahawa ia tidak akan berlaku?

Pakatan Harapan memerlukan sekurang-kurangnya 115 kerusi parlimen untuk membentuk kerajaan persekutuan akan datang, untuk selamat, walaupun majoriti mudah hanyalah 112. Jika DAP menang, katakanlah, 45 kerusi, kemudian yang lain (seperti PKR, PAN, Pribumi dan Parti Rasuah ) perlu menang 70 kerusi. Kit Siang tahu ini tidak akan berlaku kerana itu bermakna Sabah dan Sarawak (yang mempunyai 57 kerusi) perlu jatuh manakala Umno perlu dikurangkan kepada hanya 80 kerusi.

Jadi, mengetahui bahawa mereka tidak perlu melantik Anwar sebagai Perdana Menteri, Kit Siang berjanji bahawa jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang Anwar akan menjadi Perdana Menteri. Tetapi beliau tidak pernah menjelaskan bagaimana itu akan berlaku. Dan beliau tidak perlu menjelaskan kerana beliau tahu ia tidak akan berlaku. Jadi, sekali lagi, Kit Siang menipu pengundi.

Katakanlah Pakatan Harapan menang 115 kerusi pada pilihan raya umum akan datang. Apa yang mereka akan lakukan? Adakah mereka akan menghantar 100 orang bersenjatakan senapang ke Penjara Sungai Buloh dan meminta mereka melepaskan Anwar dan kemudian membawanya kepada Seri Paduka Baginda Agong untuk mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri?

Tetapi, untuk menjadi Perdana Menteri, anda perlu terlebih dahulu dipilih sebagai Ahli Parlimen. Jadi bagaimana itu akan berlaku? Adakah mereka akan melakukan satu lagi 'Langkah Kajang' dan meminta salah seorang Anggota Parlimen PKR untuk meletak jawatan supaya pilihan raya kecil boleh diadakan dan kemudian Anwar akan bertanding dalam pilihan raya kecil itu (yang, sudah tentu, beliau mesti menang sebelum beliau boleh menjadi Perdana Menteri).

Tetapi kemudian Anwar akan dihalang daripada bertanding pilihan raya sehingga lima tahun selepas beliau menghabiskan hukumannya, yang bermaksud paling awal adalah pada tahun 2025. Jadi, jika pilihan raya umum diadakan tahun ini, Anwar perlu menunggu lapan tahun lagi untuk bertanding dalam pilihan raya kecil. Dan ini bermakna satu lagi pilihan raya umum selepas pilihan raya umum 2017-2018 perlu diadakan sebelum pilihan raya kecil untuk Anwar bertanding boleh diadakan.

Jadi, dalam masa yang sama, selama lapan tahun, Anwar tidak boleh menjadi Perdana Menteri. Oleh itu apa yang berlaku dalam masa yang sama sepanjang lapan tahun itu? Adakah orang lain akan menjadi Perdana Menteri sementara selama lapan tahun akan datang sementara kita menunggu untuk Anwar mengambil alih?

Untuk Anwar bertanding dalam pilihan raya umum lebih awal, katakanlah dalam tempoh tiga bulan selepas pilihan raya umum akan datang, beliau hendaklah terlebih dahulu meminta pengampunan daripada Seri Paduka Baginda Agong. Bagaimana mereka akan mendapatkan Agong untuk memberikan pengampunan kepada Anwar? Selepas menghantar 100 lelaki bersenjata ke Penjara Sungai Buloh untuk membebaskan Anwar dari penjara, adalah 100 lelaki bersenjata ini kemudiannya akan berarak ke istana Agong dan memaksa baginda dengan mengacukan senjata untuk menandatangani kertas pemberian pengampunan kepada Anwar? Atau adakah mereka akan memaksa Agong untuk memberikan pengampunan kepada Anwar terlebih dahulu dan selepas itu berarak ke Penjara Sungai Buloh dengan kertas pengampunan?

Sekarang, memandangkan Kit Siang berkata Anwar mesti dibebaskan dari penjara dan dijadikan Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang, adakah Kit Siang berkata bahawa Anwar tidak bersalah dan hakim telah menipu dalam perbicaraan? Adakah ini bermakna hakim yang menjatuhkan hukuman ke atas Anwar adalah tidak jujur, penjahat, atau telah dirasuah? Jika ya, dan jika Anwar adalah tidak bersalah dan mangsa penipuan dalam perbicaraan, maka Kit Siang patutnya perlu berjanji kepada rakyat Malaysia bahawa apabila Pakatan Harapan mengambil alih, hakim ini akan ditangkap dan akan didakwa dan di penjarakan?

Ya, Kit Siang tidak menjelaskan semua ini. Dan beliau tidak perlu menjelaskan semua ini kerana beliau tahu Anwar tidak pernah akan menjadi Perdana Menteri. Kit Siang hanya menipu kita. Beliau telah menipu kita banyak kali sejak tahun 1999. Dan ini merupakan salah satu penipuan beliau.

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today,

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/kit-siangs-con-game/

No comments:

Post a Comment