Jahabar adalah kad untuk Guan Eng keluar penjara - Randau Sarawak

Breaking

Tuesday, April 4, 2017

Jahabar adalah kad untuk Guan Eng keluar penjara


Mengapa Lim Kit Siang perlu memperuntukkan RM40 juta untuk membiayai The Malaysian Insight Jahabar Sadiq dalam tempoh lima tahun akan datang? Walaupun jika mereka memerlukan sebuah portal berita sebagai kenderaan untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang yang dijangka dalam tempoh 6-12 bulan akan datang, mereka tidak perlu lima tahun atau RM40 juta. Dua belas bulan dan RM6 juta sahaja sudah mencukupi.

Yang pentingnya adalah ini. Ruang untuk Pakatan Rakyat pimpinan DAP menggulingkan kerajaan Barisan Nasional yang diterajui Umno dan memegang Putrajaya adalah di antara 2008 dan 2013. Tsunami Cina telah dicetuskan pada tahun 2008 dan pada tahun 2013 Tsunami Melayu dan Malaysia Timur sepatutnya mengoncang keseluruhan sistem politik (bermula dengan pilihan raya negeri Sarawak pada tahun 2011 dan diikuti oleh seluruh negara pada tahun 2013).

Tetapi itu tidak berlaku. Penyingkiran Barisan Nasional yang diterajui Umno pada tahun 2013 yang berlatarbelakang Tsunami Cina 2008 tidak berlaku. Dan selepas itu ruang itu tertutup, terutamanya dengan konflik dalaman PKR (krisis Menteri Besar Selangor), konflik dalaman DAP (pemilihan parti Disember 2012 diikuti dengan pemilihan semula pada September 2013) dan konflik dalaman PAS (perpecahan dan penubuhan PAN) – dan juga pemecatan PAS dari Pakatan Rakyat dan pembentukan Pakatan Harapan. Jadi sekarang ruang itu telah tertutup rapat.

Sudah tentu, ada yang merasakan bahawa Pakatan Harapan masih mempunyai peluang kerana kini terdapat persamaan baru dalam formula itu - iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad dan Pribumi beliau. Tetapi Mahathir sudah bekerja di balik tabir pada tahun 2008 dan kerana beliaulah tercetusnya Tsunami Cina. Kali ini, bagaimanapun, Kit Siang berharap Mahathir juga boleh mencetuskan tsunami Melayu, yang tidak berlaku pada tahun 2013.

Pada asasnya, seperti yang Superman Hew katakan, Kit Siang menggunakan Mahathir dan orang Melayu untuk menghancurkan orang Melayu dengan harapan bahawa akan terjadinya satu perpindahan orang Melayu pada pilihan raya umum akan datang untuk membolehkan Pakatan Harapan pimpinan DAP untuk menggulingkan kerajaan Barisan Nasional yang diterajui Umno .

Pendek kata, jika kali ini, pada pilihan raya umum akan datang, Umno dan Barisan Nasional tidak boleh disingkirkan, untuk kali ketiga, maka mereka tidak akan disingkirkan dalam masa terdekat atau untuk beberapa dekad akan datang. Ia perlu sama ada pilihan raya umum akan datang ini atau jika tidak, sebagaimana yang mereka katakan dalam besbol, ‘three strikes and you are out’.

Jadi ini bermakna anda perlu The Malaysian Insight hanya untuk lebih kurang 12 bulan akan datang. Jika dalam tempoh ini mereka tidak boleh menggulingkan Umno dan Barisan Nasional maka ia tidak akan berlaku. Jadi mengapa anda perlukan The Malaysian Insight selama lima tahun dan membelanjakan RM40 juta? Jika Kit Siang berpendapat bahawa jika mereka tidak dapat menggulingkan Umno dan Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang mereka masih boleh cuba lagi, untuk kali keempat, pada pilihan raya umum 2022-2023 (yang mana pada masa itu Mahathir mungkin tidak ada lagi atau terlalu uzur untuk digunakan walaupun beliau masih ada), maka Kit Siang adalah lebih bodoh daripada yang dijangkakan.

Apa yang penting adalah, Kit Siang tahu ia sama ada sekarang atau tidak langsung, dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Beliau tahu jika mereka tidak boleh melakukannya dalam pilihan raya umum akan datang maka ia tidak akan berlaku langsung. Kit Siang tahu 'three strikes and you are out’. Beliau juga tahu bahawa ruang yang dibuka pada tahun 2008 telah tertutup pada tahun 2013. Dan beliau tahu bahawa beliau hanya perlu The Malaysian Insight untuk setahun akan datang sahaja dan jika Umno dan Barisan Nasional masih memegang kuasa selepas itu maka beliau tidak perlukan The Malaysian Insight untuk lima tahun dan membazirkan RM40 juta.

Tetapi ini bukan hanya mengenai The Malaysian Insight atau pilihan raya umum akan datang. Ini juga tentang cuba untuk mengelakkan anaknya, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, daripada dipenjarakan. RM40 juta bukan sahaja untuk membiayai The Malaysian Insight. Ia adalah satu 'pakej perjanjian' yang Kit Siang buat dengan Jahabar Sadiq untuk mendapatkan beliau untuk menggunakan abang iparnya, Mohamed Apandi Ali, Peguam Negara, untuk mengelakkan Guan Eng dari dipenjarakan.

Jadi RM40 juta itu bukan sahaja untuk membiayai The Malaysian Insight. Ia juga termasuklah 'yuran' untuk Jahabar membantu mengelakkan Guan Eng dari dipenjarakan kerana nampaknya seperti Mahathir tidak boleh melakukan apa yang beliau telah janjikan - iaitu membantu mengelakkan Guan Eng dari dipenjarakan.

Oleh itu, kita akan melihat selepas 12 bulan akan datang. Jika Umno dan Barisan Nasional masih berkuasa dan jika Guan Eng dipenjarakan, adakah The Malaysian Insight masih akan wujud atau adakah Kit Siang akan berhenti dan tidak akan meneruskan lima tahun itu dan membazirkan RM40 juta? Satu lagi persoalan yang lebih besar adalah adakah Apandi akan berani membebaskan Guan Eng? Bukti terhadap Guan Eng adalah sangat kukuh dan tidak mungkin beliau boleh terlepas. Satu-satunya cara Guan Eng dapat melepaskan diri adalah jika Apandi memanipulasi perbicaraannya. Tetapi dengan perhatian sekarang ke atas beliau, itu tidak lagi boleh dilakukan.

Kenyataan palsu Phang yang menjadikan keadaan lebih teruk untuk Guan Eng

"Saya tidak faham mengapa persetujuan saya untuk menjual rumah itu kepada CM telah menjadi satu isu nasional yang besar walhal saya tidak mempunyai sebarang urusan perniagaan dengan kerajaan negeri," kata Phang. Itu, bagaimanapun, telah terbukti palsu.
Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 3 April 2017


Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/jahabar-is-guan-engs-get-out-of-jail-card/

No comments:

Post a Comment