SATU LAGI KEJAYAAN PM NAJIB DAN MALAYSIA - Randau Sarawak

Breaking

Thursday, March 23, 2017

SATU LAGI KEJAYAAN PM NAJIB DAN MALAYSIA


PM Najib dan Pengerusi Alibaba dan lelaki terkaya di Asia, Jack Ma, menghadiri satu majlis di Kuala Lumpur hari ini untuk mengumumkan rancangan dalam talian runcit gergasi itu untuk mewujudkan hab serantau yang baru dan kerjasama mengenai inisiatif e-dagang merentasi sempadan mereka.

- Penubuhan hab e-fulfillment berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur bagi rantau ASEAN.
- Satu hab perkhidmatan satelit dengan 500,000 kaki persegi di Bandar Malaysia untuk PKS, usahawan, pemecut dan syarikat usaha sama untuk menubuhkan perniagaan mereka di sana.
- platform perkhidmatan dagangan merentasi sempadan dalam talian sehenti, kerjasama dalam e-pembayaran dan pembiayaan,
- Dan pembangunan latihan e-bakat yang akan "dimuatkan ke dalam pelan hala tuju transformasi Malaysia ke dalam ekonomi digital".
- Hab itu akan beroperasi di bawah inisiatif Electronic World Trade Platform (eWTP) bersama-sama dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). Ia akan berfungsi sebagai kemudahan pusat pelepasan kastam, pergudangan dan kepuasan bagi Malaysia dan rantau ini.

KENAPA MALAYSIA?

Jack Ma berkata: "Saya menetapkan visi untuk eWTP tahun lepas, dan kita sebagai sebuah syarikat telah mengambil tanggungjawab untuk menjadikannya satu realiti. E-hab pertama di bawah eWTP di luar China akan membantu menjadikan perdagangan global lebih inklusif dan menyediakan sokongan yang amat diperlukan kepada satu konstituen yang sangat penting: PKS dan generasi muda."

"Malaysia adalah jauh lebih mesra perniagaan daripada yang saya fikirkan," kata pengasas dan pengerusi Alibaba Jack Ma, yang juga adalah penasihat nasional kepada ekonomi digital Malaysia.

BILA?

Fasa permulaan bagi "e-hub" baru ini dijangka dilaksanakan sebelum akhir tahun 2017 oleh Alibaba, dengan pelancaran rasmi pada akhir tahun 2019.

APA MAKNANYA UNTUK MALAYSIA

"Saya pernah mendengar (bahawa) 97% perniagaan di Malaysia adalah perniagaan kecil, tetapi mereka menyumbang hanya 40% kepada KDNK," Ma berkata, menekankan bahawa perniagaan kecil boleh menyumbang sehingga 80% dengan sokongan.

DFTZ mempunyai potensi untuk menggandakan kadar pertumbuhan eksport barangan PKS Malaysia pada tahun 2025, menurut MDEC.

Ia juga dijangkakan untuk membantu barangan bernilai AS$ 65 bilion yang bergerak melalui zon itu, serta mewujudkan 60,000 peluang pekerjaan secara langsung dan tidak langsung pada masa itu.

Satu lagi kejayaan besar oleh PM Najib dan Malaysia.

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 22 Mac 2017


Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

No comments:

Post a Comment