RUU355,Keputusan Muktamad Selepas Jumpa PM - Randau Sarawak

Breaking

Wednesday, March 29, 2017

RUU355,Keputusan Muktamad Selepas Jumpa PM


Barisan Nasional (BN) Sarawak akan membuat pendirian muktamad ke atas pindaan Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) selepas pertemuan antara Barisan Nasional (BN) di Sarawak dan Sabah bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.


Ketua Menteri, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg, yang menghadiri mesyuarat pertama pada 13 Mac, telah menyatakan kebimbangan beliau bahawa pindaan itu akan melanggar Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan yang melindungi kesaksamaan untuk semua orang .
"Pendirian kerajaan negeri ini adalah sangat jelas dan saya juga telah menyatakan dengan jelas bahawa apabila ia datang kepada undang-undang hudud, ia tidak berkaitan dengan Sarawak.
Memetik kenyataannya kepada pemberita selepas menyaksikan Memorandum Persafahaman (MOU) antara Sarawak Energy Berhad(SEB) dan Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) semalam beliau menegaskan bahawa pendirian tetap sama seperti Allahyarham Tok Nan (Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem).


"Rang undang-undang ini adalah Syariah dan bukan Hudud. Tetapi walaupun ia Syariah, kita menyatakan kebimbangan kami kerana penalti yang dipancarkan dari rang undang-undang bagi saya adalah diskriminasi antara orang Islam dan bukan Islam.
Beliau yang terpaksa mewakilkan Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas untuk menghadiri mesyuarat kedua disebabkan beliau lawatan rasmi ke China baru-baru ini walau bagaimanapun berkata, keputusan mengenai ini masih terletak di tangan kerajaan persekutuan.

"Apa jua keputusannya yang timbul daripada mesyuarat itu akan diumumkan oleh Perdana Menteri jadi sama ada BN Sarawak akan mengundi untuk pindaan itu akan bergantung kepada keputusan ini.Tetapi jika ia melibatkan Hudud, kami akan menentang. "
Perdana Menteri dijangka akan membentangkan Rang Undang-undang pada hari terakhir sesi parlimen ini pada 6 April menurut laporan dari Oriental Daily tetapi disebabkan oleh bantahan kuat dari parti-parti komponen BN di Sarawak dan Sabah, terdapat spekulasi pembentangan akan ditangguhkan untuk sehari.

Dijangka, 7 hingga 9 April ditetapkan sebagai hari terakhir untuk pemimpin BN membuat keputusan dan terdapat spekulasi bahawa pembentangan Rang Undang-Undang itu akan dilakukan semasa sesi Parlimen pada 10 April  untuk mengundi dan diluluskan.

No comments:

Post a Comment