Monday, March 20, 2017

Melayu dan Islam Sarawak Warning Chong DAP, Sungai Yang Tenang Banyak Buaya Lapar
Orang Melayu dan umat Islam di Sarawak memberi amaran kepada YB Chong Chieng Jen, pengerusi DAP Sarawak agar tidak mensensasikan isu kekurangan guru agama Islam di sekolah-sekolah kerajaan negeri ini kerana ini bukan urusan beliau. Jangan sangka sungai yang tenang tiada buaya tapi banyak buaya lapar kata mereka.

Not Even Wakil ..memetik tulisan Datuk Sanib Said , Pengkaji sejarah Sarawak https://www.sanibsaid.com/malays-muslims-warn-chong-chieng-jen-bewares-calm-river-hungry-crocodiles/ berkenaan komen Chong yang menentang pelantikan guru-guru agama islam dari Semenanjung ke sekolah-sekolah kerajaan di Sarawak untuk mengatasi kekurangan guru agama islam yang panas dalam beberapa minggu ini.

Beliau disifatkan sengaja memainkan isu isu agama yang sensitif kerana dia bukan seorang Muslim dan sengaja muncul sebagai pejuang orang Islam di Sarawak dengan mempolitikkan kekurangan guru agama islam dari Semenanjung bulan lepas dalam akhbar tempatan. Tindakan dan kata-kata beliau membuat dia kelihatan seperti seorang yang bersifat perkauman dan fanatik .


Chong mesti datang dengan akal beliau dan bukannya menggalakkan ketidakharmonian. Melayu dan umat Islam ahli politik mungkin tenang di media dan Parlimen tetapi ianya ibarat pepatah sungai yang mengalir dengan tenang tidak bermakna tiada buaya. Ya, terdapat banyak buaya lapar, mereka memberi amaran!


Kaum lain di Sarawak mungkin tidak tahu bahawa pembangunan pendidikan agama Islam bermula terlalu lewat di Sarawak. Pada masa lalu terdapat beberapa ustaz dan ustazah di Sarawak, sama ada mengajar di sekolah atau dalam agensi kerajaan. Sehinggakan orang Melayu dan orang Islam pergi ke sekolah-sekolah mubaligh dan juga mengambil ilmu bible sebagai mata pelajaran. Ia mengambil masa kadang-kadang untuk melatih guru-guru agama Islam tempatan Melayu dan umat Islam untuk layak mengajar tetapi kekurangan mereka sama seperti kekurangan guru bagi mata pelajaran lain.


Ia adalah hak orang Melayu dan umat Islam untuk menentukan siapa yang mereka mahu untuk mengajar anak-anak mereka pelajaran Islam di sekolah-sekolah di Sarawak. Orang Melayu dan umat Islam di Sarawak mengalu-alukan guru-guru agama Islam dari Semenanjung. Untuk beberapa dekad yang lalu masyarakat Melayu dan Islam di Sarawak telah mendapat manfaat daripada perkhidmatan mereka.


Dari sudut yang lain, Chong bersikap 'double standard' apabila berurusan dengan warga senegara dari Semenanjung. Beliau memberitahu bahawa orang Melayu dan umat Islam dari Semenanjung terlalu fanatik dalam agama dan itu tidak boleh dibenarkan masuk ke Sarawak. Tapi beliau sendiri bersama parti politik yang orang Melayu dan umat Islam di Sarawak tahu sejarah DAP yang berpangkalan di Semenanjung. Chong harus berakal dalam pandangan beliau bahawa tidak semua orang Melayu dan umat Islam dari segi politik dikaitkan dengan UMNO atau PAS.


Orang Melayu dan umat Islam hanya mahu anak-anak mereka yang akan diberikan hak demokrasi untuk mereka belajar agama mereka sebagai termaktub dalam perlembagaan kita. Oleh itu Chong di beri amaran untuk berhenti memainkan isu isu sensitif  lebih- lebih lagi dalam hal berkaitan agama Orang Melayu dan umat Islam mengalu-alukan guru-guru agama Islam dari Semenanjung untuk mengajar anak-anak mereka.

No comments:

Post a Comment

Loading...