Tuesday, March 21, 2017

⁠⁠⁠Mahathir akhirnya dapat apa yang beliau mahukan


Pertemuan Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Lim Kit Siang Jumaat lepas akhirnya membuahkan hasil. Kit Siang telah bersetuju kepada terma dan syarat Mahathir untuk partinya, PPBM (Pribumi), untuk menyertai pakatan pembangkang, Pakatan Harapan.

Syarat pertama adalah untuk pakatan itu dalam berdaftar secara rasmi dan secara sah, sama seperti parti pemerintah, Barisan Nasional. Ia juga mesti mempunyai warna, logo dan bendera sendiri, sama seperti Barisan Nasional.

Sebab untuk ini adalah supaya semua ahli Pakatan Harapan akan bertanding dalam pilihan raya umum akan datang di bawah nama, bendera dan logo yang sama, sama seperti Barisan Nasional, dan tidak lagi di bawah nama parti individu, bendera dan logo masing-masing seperti dalam empat pilihan raya umum sebelumnya.

Mahathir berharap bahawa ini akan mengelirukan pengundi dan mereka tidak akan tahu dengan terlalu jelas sama ada calon Pakatan Harapan adalah dari PKR, DAP, PAN atau Pribumi. Semua orang, tidak kira dari parti mana, adalah dari Pakatan Harapan dan merupakan calon Pakatan Harapan.

Itu sebenarnya adalah satu strategi yang sangat bijak dan telah terbukti sangat berkesan.

Mahathir menyedari bahawa orang Melayu tidak akan mengundi DAP dan orang Cina tidak akan mengundi untuk Pribumi atau PAN, yang masing-masing dilihat sebagai nasionalis Melayu dan parti Islam. Malah, DAP juga menyedari ini dan itulah sebabnya minggu lepas Kit Siang memberitahu Pakatan Harapan untuk melupakan PAS atau Presidennya, Abdul Hadi Awang, dan cuba untuk bekerja di peringkat akar umbi PAS secara langsung untuk mendapatkan sokongan mereka. Pendek kata, lupakan orang tengah dan pergi terus ke sumbernya.

Parti politik kedua terbesar di Malaysia selepas Umno adalah PAS. Umno mempunyai 3.5 juta ahli manakala PAS secara rasmi mempunyai hanya lebih satu juta ahli berdaftar. Adalah dianggarkan bahawa terdapat lagi setengah juta penyokong PAS yang tidak pernah mendaftar sebagai ahli berdaftar, khususnya di kalangan 1.5 juta atau lebih kakitangan kerajaan dan orang-orang di kawasan majoriti Melayu iaitu Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.

DAP tahu bahawa tanpa akar umbi PAS mengundi untuk Pakatan Harapan mereka tidak akan dapat untuk memenangi lebih daripada 70 kerusi Parlimen pada pilihan raya umum akan datang. Pakatan Harapan memerlukan sekurang-kurangnya 112 kerusi untuk menguasai Putrajaya, tetapi 125 untuk selamat (jika tidak satu penghijrahan dan Pakatan akan tenggelam).

Tetapi hanya akar umbi PAS sahaja tidak mencukupi. Itu mungkin cukup untuk meningkatkan 70 kerusi kepada 90 atau lebih. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan lebih daripada 112 kerusi ia juga mestilah dengan undi akar umbi Umno. Dan ini bermakna Pribumi Mahathir adalah sangat penting dalam mendapatkan tambahan 25 kerusi atau lebih.

Itulah yang Kit Siang dan Mahathir bincangkan Jumaat lepas. Dengan hanya PKR, DAP, Pribumi dan PAN, yang terbaik yang mereka boleh harapkan hanyalah 70 kerusi. Dengan akar umbi PAS mengundi untuk mereka ia boleh meningkat kepada 90. Jika termasuk akar umbi Umno, ia boleh pergi sehingga 115. Barulah Pakatan Harapan boleh menguasai Putrajaya. Dan ini bermakna identiti bersama untuk menggantikan PKR, DAP, Pribumi dan PAN adalah sangat penting.

Walau bagaimanapun, di sebalik semua ini masih ada satu bahan yang hilang. Sepanjang tiga tahun yang lalu Mahathir dan pembangkang telah melancarkan Kempen Anti Najib (ANC). Tumpuannya adalah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Najib sendirian telah menghancurkan negara ini. Untuk ‘Selamatkan Malaysia', Najib perlu disingkirkan dan diganti.

Dan di sinilah masalahnya. Mahathir dan Pakatan Harapan melakukan perkara yang sama yang Anwar Ibrahim dan Barisan Alternatif lakukan pada tahun 1999. Pada tahun 1999 tumpuan adalah pada Mahathir. Selamatkan Malaysia dengan menyingkirkan Mahathir dan dengan menggantikan beliau dengan Anwar Ibrahim, penyelamat, orang yang akan mengubah atau memperbaharui Malaysia (dengan itu Pergerakan Reformasi tahun 1999).

Dan pada pilihan raya umum 1999 poster pilihan raya di seluruh Malaysia adalah gambar Anwar dengan mata hitam. Anwar adalah maskot dan mata hitamnya adalah sebab untuk menendang keluar Mahathir dan menggantikannya dengan Anwar.

Dan ia hampir berkesan jika bukan kerana pengundi Cina yang merasakan ekonomi yang kukuh adalah lebih penting daripada keadilan, tadbir urus yang baik, ketelusan, menamatkan penyalahgunaan kuasa dan rasuah, dan sebagainya.

Jadi, pada tahun 1999 ia adalah sangat mudah dan sangat jelas. Mahathir adalah jahat. Anwar adalah baik. Jadi tendang keluar Mahathir dan gantikannya dengan Anwar. Ia adalah hampir seperti pilihan Trump-Clinton di Amerika.

Hari ini, bagaimanapun, ia tidak begitu mudah dan tidak begitu jelas. Tendang Najib keluar dan gantikannya dengan ... err ... gantikannya dengan ... .err ... .Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Azmin Ali, Lim Kit Siang, Mat Sabu...

Ya, pada tahun 1999 tidak ada kekeliruan, Hari ini, tiada pengesahan. Dan ini adalah kesilapan terbesar yang mereka buat pada tahun 2014. Mereka menggunakan Najib sebagai sasaran. Najib adalah ‘boogeyman’. Mereka menyalahkan segala-galanya pada Najib. Mereka berkata mereka hanya mahu Najib diketepikan untuk 'Selamatkan Malaysia'. Jadi sekarang mereka perlu memberitahu pengundi siapa yang akan mengambil alih dari Najib untuk menyelamatkan Malaysia. Ini adalah keburukan apabila menjadikan pilihan raya sebagai kempen anti Najib.

Mereka telah memutuskan bahawa untuk mendapatkan lebih daripada 70 kerusi parlimen, mereka perlukan akar umbi PAS dan Umno. Mahathir dan Kit Siang berkata ini minggu lepas. Dan itulah sebabnya pada hari Jumaat Mahathir dan Kit Siang bersetuju bahawa jalan ke hadapan adalah satu pakatan yang didaftarkan secara sah dengan logo, bendera dan warna yang sama. Itulah terma dan syarat Mahathir sebelum beliau akan bersetuju untuk Pribumi menyertai Pakatan Harapan.

Sekarang, setelah mereka bersetuju, mereka perlu mengumumkan siapa yang akan menjadi Pengerusi Pakatan Harapan yang sudah sah berdaftar. Dan Pengerusi ini adalah bakal Perdana Menteri. Beliau akan menjadi orang yang akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri apabila Najib digulingkan.

Mahathir dan Kit Siang telah bersetuju pada Jumaat bahawa satu-satunya calon yang akan dapat memenangi sokongan akar umbi PAS dan Umno adalah Mahathir sendiri. Jika mereka mahu lebih daripada hanya 70 kerusi Parlimen dan jika mereka mahu sekurang-kurangnya 115 kerusi maka Mahathir perlu disebut-sebut sebagai Perdana Menteri seterusnya sekiranya Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang.

Jadi jangkakan bahawa Pakatan Harapan bakal menyerahkan pendaftarannya kepada Pendaftar Pertubuhan dengan Mahathir sebagai Pengerusi tidak lama lagi. Pengundi kemudiannya akan diberitahu untuk membantu menyelamatkan Malaysia dengan menendang Najib keluar dan dengan menggantikan beliau dengan Mahathir sebagai Perdana Menteri yang baru. Pakatan Harapan tidak mempunyai pilihan. Laungan mereka sejak tiga tahun lepas adalah ‘Selamatkan Malaysia' dengan menendang keluar Najib. Jadi sekarang mereka perlu memberitahu pengundi untuk menendang keluar Najib dan menggantikannya dengan Mahathir. Tidak boleh selain daripada itu.

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today,

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/mahathir-finally-gets-his-way/

No comments:

Post a Comment

Loading...