Thursday, March 16, 2017

Kit Siang tidak mengaku bersalah dan menafikan penglibatan dalam ’13 Mei’


Leon Trotsky berada di luar negara dalam buangan apabila Revolusi Rusia meledak pada Februari 1917. Beliau tidak kembali ke Rusia sehinggalah tiga bulan kemudian pada bulan Mei. Bolehkah Trotsky mengatakan bahawa beliau tidak harus dipersalahkan atau tidak terlibat dalam Revolusi kerana beliau tidak berada di Rusia semasa ia berlaku?

Malah, 15 tahun sebelum itu, pada tahun 1902, Trotsky melarikan diri ke London di mana beliau menyertai Socialist Democratic Party, iaitu ketika kali pertama beliau bertemu Vladimir Lenin. Pada 15 Mac 1917, Trotsky berada di New York apabila Tsar Nicholas II dipaksa turun takhta. Selepas pihak Bolshevik mengambil alih kerajaan Soviet, Lenin mengarahkan pembentukan Red Army dan melantik Trotsky sebagai ketuanya.

Apa-apa pun, itu bukanlah apa yang kita mahu bincangkan hari ini. Apa yang kita mahu bincangkan ialah kenyataan Lim Kit Siang bahawa beliau berada di Kota Kinabalu pada 13 Mei 1969 dan oleh itu beliau tidak boleh dipersalahkan tentang '13 Mei' kerana beliau tidak berada di Kuala Lumpur pada hari ia berlaku.

Jika anda seorang pelajar sejarah anda akan tahu bahawa Revolusi Rusia tidak bermula pada Februari 1917 itu sendiri. Ia sebenarnya bermula 12 tahun sebelum itu pada 22 Januari 1905. Satu siri peristiwa yang berlaku sejak 12 tahun lalu membawa kepada Februari tahun 1917 dimana ia meletup.

Sama juga dengan '13 Mei'. Peristiwa ’13 Mei' tidak bermula pada 13 Mei 1969. Ia mungkin telah meledak pada 13 Mei 1969 tetapi ia dibina melalui satu siri peristiwa yang membawa kepada Mei 1969. Dan kejadian 'Mei 13' itu sendiri sebenarnya dicetuskan pada 10 Mei 1969, apabila Kit Siang telah berulang-alik antara Melaka dan Kuala Lumpur.

Demonstrasi yang dianjurkan pembangkang di hadapan USIS di mana seorang penunjuk perasaan Cina telah ditembak mati oleh seorang anggota polis Melayu yang panik. Perarakan pengebumian besar itu telah bertukar menjadi perhimpunan anti-kerajaan. Pembunuhan seorang warden Melayu oleh 11 orang Cina di Penjara Pudu. Demonstrasi anti-Melayu di hadapan Penjara Pudu. Keputusan Perdana Menteri untuk meringankan hukuman mati ke atas 11 orang Cina itu yang telah membunuh warden Melayu kerana tekanan daripada parti pembangkang Cina.

Ini dan banyak lagi peristiwa seperti itu membina momentum anti-Melayu yang membawa kepada '13 Mei'. Dan kempen pilihan raya pada bulan-bulan yang membawa kepada pilihan raya umum 10 Mei 1969 adalah yang paling dasyat di mana orang Cina telah diminta untuk menendang keluar orang Melayu dari bandar-bandar dan menghantar mereka kembali ke kampung-kampung. Dan, sudah tentu, perhimpunan selepas pilihan raya yang dianjurkan pembangkang yang bertukar menjadi perhimpunan anti-Melayu memastikan bahawa '13 Mei' berlaku.

Ini adalah apa yang Tun Dr Mahathir Mohamad tulis kepada Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman pada 17 Jun 1969:

Anda sendiri memberitahu saya bahawa anda telah mencegah rusuhan dengan meringankan hukuman mati 11 subversif Cina itu. Sebenarnya tindakan ini yang mencetuskan rusuhan 13 Mei, yang mengakibatkan kematian ramai.

Sebab itulah orang Cina dan orang India berkelakuan melampau terhadap orang Melayu pada 12 Mei. Jika anda telah diludah di muka, dipanggil nama yang tidak elok dan ditunjukkan isyarat lucah dan tidak senonoh, maka anda akan dapat memahami bagaimana perasaan orang Melayu. Orang Melayu yang anda fikir tidak pernah akan memberontak telah mengamuk, dan mereka membenci anda kerana memberi muka (kepada orang Cina).

Jadi, '13 Mei' tidak berlaku pada 13 Mei 1969 apabila Kit Siang berkata beliau tidak berada di Kuala Lumpur tetapi di Kota Kinabalu. Malah, Kit Siang bukan satu-satunya orang yang melarikan diri dari Kuala Lumpur dan pergi menyembunyikan diri pada 13 Mei 1969. Menurut mendiang MGG Pillai, pada 13 Mei 1969 Kuala Lumpur adalah 'sepi'. Semua mereka yang ternama dari kedua-dua belah jurang politik telah meninggalkan Kuala Lumpur dan telah pergi menyembunyikan diri. Mereka mengetahui 24 jam sebelum itu bahawa '13 Mei' akan berlaku.

MGG berkata beliau sangat bingung kerana itu. Ke mana semua orang telah pergi? Mengapa semua orang pergi jauh pada masa yang sama? Lewat petang itu MGG mendapat tahu sebabnya, dan menyimpulkan bahawa mereka telah diberi amaran mengenai rusuhan yang akan berlaku dan telah dinasihatkan untuk meninggalkan Kuala Lumpur dan untuk pergi bersembunyi ke beberapa tempat yang selamat.

Pemimpin-pemimpin pembangkang juga telah diberi amaran 24 jam sebelum ini bahawa rusuhan kaum bakal berlaku pada 13 Mei 1969. Mereka juga diberitahu bahawa rusuhan itu adalah sebagai tindak balas kepada provokasi oleh orang Cina dan India dari 10-12 mei 1969. Sepanjang tiga hari itu, orang bukan Melayu telah keterlaluan dan telah menyebabkan orang Melayu marah kerana ejekan dan penghinaan mereka dan kini orang Melayu sudah tidak terkawal lagi.

Tindakan anda akan sentiasa mempunyai akibat. Dan peristiwa 13 Mei 1969 adalah akibat daripada peristiwa-peristiwa dari 10-12 Mei. Ada yang mengatakan Umno sepatutnya boleh mengawal keadaan. Masalahnya ialah jika Umno cuba mengawal keadaan maka ia akan meletup secara dalaman sebaliknya, seperti apa yang Mahathir beritahu kepada Tunku. Dan sebabnya adalah kerana terdapat beberapa orang dalam Umno yang hari ini adalah rakan-rakan baik Kit Siang dan DAP yang telah memainkan peranan penghasut dan ejen provokasi.

Salah seorang penghasut dan ejen provokasi itu, Mahathir, mendedahkan sebabnya apabila bulan berikutnya beliau meminta agar MCA ditendang keluar dari parti pemerintah. Pada Mahathir, tidak patut adanya sebarang penyertaan Cina dalam kerajaan. Orang Cina harus diketepikan dan dianggap sebagai rakyat kelas kedua tanpa perwakilan politik dalam kerajaan.

Ini adalah apa yang telah dilaporkan oleh media arus perdana pada 5 Jun 1969:

Menurut Mahathir, sokongan yang diberikan kepada Tun Tan Siew Sin oleh dewan perniagaan Cina dan pertubuhan Cina yang lain tidak boleh diterima sebagai sokongan daripada masyarakat Cina secara keseluruhan untuk MCA kerana pertubuhan-pertubuhan itu tidak mewakili kehendak masyarakat Cina secara keseluruhan.

"Kalau MCA mahu tahu sama ada mereka mendapat sokongan daripada orang Cina, mereka perlu menunggu pilihan raya umum akan datang. Oleh kerana ini akan mengambil masa yang agak lama, ia tidak lagi perlu bagi MCA untuk kekal dalam Kabinet," tegasnya. Mahathir juga berkata, kedudukan MIC dalam Kabinet juga perlu dipertimbangkan semula.

Dalam Kenyataan Akhbar yang dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha Umno, Senu Abdul Rahman, yang dilaporkan oleh Utusan Melayu pada 6 Jun 1969, ia berkata:

Mahathir Mohamad tidak lagi menjadi ahli Majlis Tertinggi UMNO berkuat kuasa hari ini. Keputusan ini diambil berikutan penyebaran meluas kepada orang ramai surat Mahathir kepada Tunku Abdul Rahman, Presiden Umno Malaysia.

Dalam surat itu, Mahathir menghentam Tunku dan memanggil beliau sebagai pencinta Cina dan berkata, 'Mei 13' adalah hasil daripada orang Cina yang tidak mengetahui kedudukan mereka dan kerana terlalu sombong dan menghina terhadap orang Melayu. Pendek kata, orang Cina layak menerima apa yang mereka terima dan itupun dikira masih sangat ringan dan mereka sepatutnya dihukum lebih teruk lagi.

Adakah anda fikir Kit Siang tidak tahu tentang semua ini? Kit Siang bukan sahaja tahu tetapi beliau tahu tentang peranan ‘Young Turks’ dalam mencetuskan 'Mei 13' - walaupun ia telah tercetus sebagai tindak balas kepada apa yang orang Cina dan India lakukan dari 10 hingga 12 Mei.

Dan salah seorang daripada pemimpin ‘Young Turks’ yang kemudiannya dipecat daripada Umno adalah rakan Kit Siang, Mahathir, orang yang berkata bahawa Kit Siang adalah rasis nombor satu di Malaysia.

Alasan Kit Siang bahawa beliau berada di Kota Kinabalu dan bukannya di Kuala Lumpur pada 13 Mei 1969 adalah hujah yang bodoh yang mungkin boleh berfungsi ke atas kanak-kanak sekolah rendah. Trotsky juga tidak berada di St Petersburg semasa Revolusi Rusia meledak. Tetapi seluruh dunia mengkreditkan Revolusi itu kepada Trotsky sama seperti 13 Mei boleh 'dikreditkan' kepada Kit Siang dan Mahathir, dua orang yang pernah membenci antara satu sama lain selama hampir 50 tahun dan kini bekerja bersama-sama kerana kedua-duanya bersatu kerana kepentingan peribadi bersama - kedua-duanya mahu menyelamatkan anak-anak mereka.

Apa yang mungkin akan Karpal Singh katakan jika beliau masih hidup hari ini? Video ini mungkin boleh memberikan anda gambaran yang baik:


Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 15 Mac 2017

https://youtu.be/Tidvl2L2v84

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/kit-siang-is-playing-innocent-and-denies-involvement-in-may-13/

No comments:

Post a Comment

Loading...