Thursday, March 2, 2017

Jangan Jadi Seperti PakaTun - Tak Satu Pun Yang Betul1. PakaTun Mahu Kerajaan untuk mengurangkan pencemaran dan menyelamatkan alam sekitar tetapi mereka mahu petrol murah untuk menggalakkan lebih banyak kereta dipandu dengan pembaziran dan meningkatkan pencemaran dan kerosakan alam sekitar.

2. Mereka menyalahkan Kerajaan kerana harga minyak yang semakin meningkat kepada RM2.30 seliter tetapi mereka tidak pernah memuji Kerajaan apabila harga minyak turun daripada RM2.30 kepada serendah RM1.60 pada 2016 sebaliknya berkata ini adalah berikutan harga minyak global dan bukan kerana Kerajaan.

3. Mereka juga mahu Kerajaan untuk berbelanja dengan bijak dan tidak membazir tetapi mereka mahu Kerajaan untuk meneruskan subsidi menyeluruh berat ke atas barangan yang kemudiannya diseludup ke negara-negara lain dan dibazirkan kepada warga asing dan penyeludup.

4. PakaTun juga mahu Kerajaan untuk berbelanja secara berhemah dan mengurangkan kakitangan awam tetapi kemudian mereka membantah apabila Kerajaan memulakan langkah penjimatan kos dan membeku pengambilan dan menuduh Kerajaan sudah tiada duit.

5. Pakatun juga banyak membantah apabila Kerajaan memperkenalkan cukai GST mana 95% daripada negara-negara disunia telah pun melaksanakan atau akan melaksanakan dalam masa 2 tahun akan datang tetapi mereka berdiam diri mengenai 5 langkah-langkah cukai yang lain yang dilaksanakan untuk bersedia sebelum perlaksanaan GST termasuk - pengurangan cukai korporat sejak tahun 2008, pengurangan cukai pendapatan peribadi sejak tahun 2008, mengecualikan mereka yang berpendapatan RM5,000 sebulan daripada membayar cukai pendapatan peribadi, menghapuskan cukai jualan sehingga 20% dan menghapuskan cukai perkhidmatan sebanyak 6%.

6. PakaTun juga mahu Kerajaan untuk menghentikan pengelakan cukai dan aliran keluar modal secara haram tetapi mereka menyerang GST yang merupakan alat penting yang berhenti atau mengurangkan pengelakan cukai dan aliran keluar modal secara haram.

7. Pakatun berkata mahkamah adalah tidak adil dan dikawal oleh Kerajaan tetapi apabila mereka menang kes mahkamah di mahkamah yang sama, mereka mengatakan bahawa keadilan telah memihak kepada mereka dan mereka berada di pihak benar. 

8. Mereka juga mahu Kerajaan untuk memansuhkan Akta Hasutan tetapi apabila beberapa pemimpin dari BN membuat kenyataan yang menyentuh sensitiviti, maka PakaTun Mahu Kerajaan untuk mendakwa orang-orang ini dengan akta hasutan.

9. Pada tahun 2012, Ketua Menteri Pulau Pinang mahu Kerajaan Persekutuan untuk membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam walaupun agama adalah isu negeri - bukan persekutuan tetapi dua tahun lebih awal pada tahun 2010, Kerajaan Pulau Pinang di bawah Ketua Menteri yang sama telah mengharamkan penggunaan kalimah Allah dan 39 perkataan lain oleh orang bukan Islam dengan hukuman yang lebih berat daripada Brunei.

10. Apabila PakaTun meminta anda untuk menyokong dan mengundi PAS sebelum ini, mereka mengatakan bahawa ini adalah untuk mengekal dan memelihara kesederhanaan Malaysia. Apabila BN mempunyai hubungan yang lebih akrab dengan PAS, mereka berkata BN mahu memusnahkan kesederhanaan Malaysia.

Adakah anda benar-benar mahu menjadi Pakatun?

Perlu saya katakan sila meninggal?


LSS.

No comments:

Post a Comment

Loading...