Saturday, March 4, 2017

Forest City Semudah 1-2-3

1. Sebelum ini, tidak ada apa-apa disitu.

2. Jika kita melaksanakannya, kita mendapat manfaat beratus-ratus bilion. Singapura mengalami kerugian berbilion kerana rakyat mereka akan membeli hartanah di sana manakala Kerajaan Singapura tidak mendapat apa-apa.

3. Jika orang lain melaksanakannya, kita kehilangan beratus-ratus juta daripada rakyat Malaysia yang membeli hartanah di sana. Beratus bilion dan puluhan ribu pekerjaan diketepikan, Singapura akan menjana beratus-ratus bilion manakala Kerajaan Malaysia tidak mendapat apa-apa.

Ia adalah semudah ini.

Jika kita tidak membenarkan pelabur asing untuk melaksanakannya di sini, kita fikir mereka tidak boleh memohon dari negara lain?

Lagipun, mereka yang akan membiayai jumlah keseluruhan untuk membina sesuatu yang TIDAK PERNAH WUJUD sebelum ini. 

Sama ada projek itu pajakan atau pegangan bebas, saya tidak pasti kerana Kerajaan Johor yang perlu untuk mengesahkannya.

Secara jujur, ia tiada perbezaan. Pegangan bebas juga perlu membayar cukai setiap tahun kepada kepada kerajaan negeri. Adakah tidak perlu membayar bill air atau tidak perlu membayar TNB untuk tenaga elektrik?

Pegangan pajakan juga akan akhirnya akan diperbaharui sepanjang masa. Saya tidak fikir Mahathir pernah dibatalkan atau tidak memperbaharui mana-mana tanah pegangan pajakan sebelum ini.

No comments:

Post a Comment

Loading...