Ekonomi Negara Positif - Gabungan Dewan Perniagaan Dan Perindustrian Cina Malaysia - Randau Sarawak

Breaking

Thursday, March 23, 2017

Ekonomi Negara Positif - Gabungan Dewan Perniagaan Dan Perindustrian Cina Malaysia

Lagi tanda-tanda bahawa Malaysia akan bankrap tidak lama lagi mengikut Pakatan pimpinan DAP. 

Kajian terkini Komuniti Perniagaan Cina melaporkan prestasi perniagaan meningkat dan yakin dengan prospek negara untuk tahun 2017, 2018 dan 2019.

DAP akan perlu bekerja lebih keras terhadap propaganda mereka untuk meyakinkan masyarakat perniagaan Cina yang melaporkan peningkatan jualan dan prestasi mereka bahawa sepatutnya sebenarnya sebaliknya.

-----

Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) yakin mengenai prospek ekonomi negara bagi tahun 2017, disokong oleh kenaikan dalam jualan dan pengeluaran berbanding dengan angka tahun lepas.

"Eksport mula meningkat sedikit sejak tahun lepas dan ahli ACCCIM percaya akan ada pelaburan dalam separuh pertama 2017,", ACCIM berkata berdasarkan kajian mereka mengenai keadaan ekonomi Malaysia bagi separuh kedua 2016

Menurut hasil kajian, 72 peratus daripada responden berkata bahawa jualan syarikat mereka sama ada 'baik' atau 'memuaskan', yang bermaksud bahawa perniagaan mereka mampu mengharungi kelembapan ekonomi.

Mengenai sektor pembuatan, 75 peratus daripada responden berkata prestasi mereka adalah 'baik' atau 'bertahan', beliau berkata, sambil menambah bahawa tujuh peratus dalam sektor borong dan runcit melaporkan 'peningkatan'.

Menurut kaji selidik itu, terdapat jangkaan dan keyakinan yang lebih tinggi terhadap ekonomi Malaysia pada tahun 2019, dengan keadaan ekonomi bertahap baik pada 2017 dan 2018.

Kajian ini bertujuan untuk mengukur keadaan ekonomi yang dihadapi oleh komuniti perniagaan Cina dalam tempoh berkenaan.

---
LSS

No comments:

Post a Comment