AKTA 355, GETTING TO THE BOTTOM - Randau Sarawak

Breaking

Thursday, March 23, 2017

AKTA 355, GETTING TO THE BOTTOM


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengadakan pertemuan berasingan dengan pemimpin setiap parti Barisan Nasional (BN) dari Sarawak dan Sabah semalam bagi membincangkan pendirian parti mereka pada pindaan kepada Akta 1965 Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) yang dikenali sebagai Akta 355. 


Memetik kenyataan Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Tan Sri Datuk Amar Dr James Masing yang juga Timbalan Ketua Menteri di Borneo Post , beliau juga mengesahkan mesyuarat itu.
"Ya, semua ketua BN parti-parti politik dari Sarawak dan Sabah bertemu dengan Perdana Menteri mengenai Prestasi 355 (Akta 355). Walau bagaimanapun, butiran perbincangan bukan untuk tatapan umum lagi, "

Najib dikatakan mengadakan pertemuan dengan pemimpin semua parti komponen BN kerana bantahan yang kuat untuk pembentangan Rang Undang-Undang pada 29 Mac.Selain pemimpin parti dari Sarawak dan Sabah, Najib juga bertemu pemimpin tertinggi parti Semenanjung Malaysia seperti MCA, MIC dan Gerakan.


Menurut Oriental Daily, Najib pada mulanya merancang untuk membentangkan Rang Undang-undang pada hari terakhir sesi parlimen ini - 6 April (Khamis).Oleh kerana bantahan yang kuat dari parti-parti komponen BN di Sabah dan Sarawak, spekulasi kemungkinan pembentangan itu akan di tangguhkan untuk sehari.


Walau bagaimanapun di ramal 07-09 April telah ditetapkan sebagai hari terakhir bagi pemimpin BN, dan pembentangan Rang Undang-undang akan dilakukan dalam sesi Parlimen kali ini pada 10 April di mana kemungkinan besar Ahli Parlimen akan dipanggil untuk mengundi dan diluluskan.


Memetik jawapan kepada Oriental Daily sama ada akan ada lanjutan sesi Parlimen kali ini, setiausaha akhbar kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azlina memberikan jawapan "mungkin". 


Rang Undang-undang, sejak diperkenalkan oleh Presiden Parti Islam SeMalaysia (PAS) Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai rang undang-undang persendirian, telah mendapat bantahan kuat, bukan sahaja daripada pembangkang tetapi juga komponen BN. 

Pada masa ini di Sarawak, dua daripada empat parti komponen BN ,PRS dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) telah menyatakan bahawa Ahli Parlimen mereka akan mengundi menentangnya. Terdapat enam Ahli Parlimen dalam PRS dan satu dalam SUPP. 

Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) yang juga mempunyai tiga Ahli Parlimen telah membuat keputusan jelas bahawa mereka tidak akan membantah Rang Undang-Undang itu. Sebagai presiden parti Datuk Seri Tiong King Sing percaya bahawa Rang Undang-undang tidak akan memberi kesan kepada bukan Islam.
  
Walau bagaimanapun, tidak diketahui sama ada dua lagi Ahli Parlimen SPDP - Mas Gading MP Anthony Nogeh dan Ahli Parlimen Baram Anyi Ngau akan menyokong Rang Undang-undang seperti yang diarahkan. 

Sementara itu, bekas presiden SPDP yang juga Ahli Parlimen Saratok Tan Sri William Mawan menyatakan sokongan terhadap Rang Undang-undang. 

Pemangku Presiden baru PBB yang juga Ketua Menteri Sarawak,Datuk Amar Abang Johari Tun Openg masih belum membuat pendirian yang jelas walaupun dia menggambarkan Rang Undang-undang sebagai "diskriminasi dan tidak mengikut perlembagaan". Abang Johari telah menyatakan pendiriannya kepada Najib sebelum ke China. 

Pemangku Timbalan Presiden PBB Datuk Amar Douglas Uggah yang menghadiri mesyuarat itu juga tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Untuk rekod terdapat 14 Ahli Parlimen PBB .
 

Rang Undang-Undang Hadi memohon pindaan kepada Akta 355 untuk meningkatkan hukuman yang dijatuhkan oleh Mahkamah Syariah. 

Rang undang-undang mencadangkan untuk meningkatkan hukuman penjara maksimum dari semasa tiga tahun kepada 30 tahun; denda RM5,000 kepada RM100,000 dan masa kini maksimum enam kali sebatan 100 sebatan. 

Dewan Undangan Negeri Kelantan telah meluluskan pindaan kepada Kanun Jenayah Syariah Kelantan 1993 pada tahun 2015 tetapi ia tidak dapat menguatkuasakannya kerana Akta 355.Rang Undang-undang ini telah mendapat tentangan yang kuat dari orang bukan Islam kerana takut bahawa apabila diluluskan, ia akan membuka jalan bagi pelaksanaan hudud bukan sahaja di Kelantan tetapi di seluruh negara. 

Ia juga telah ditolak kerana Rang Undang-Undang bertujuan untuk mewujudkan satu sistem undang-undang duo yang melemahkan struktur asas Perlembagaan Persekutuan. 

Oleh kerana bangkangan yang kuat dari parti-parti komponen yang lain seperti MCA dan MIC dan parti komponen lain, UMNO yang juga menyokong Rang Undang-undang telah memutuskan untuk mengambil alih dan membentangkannya sebagai rang undang-undang kerajaan.

No comments:

Post a Comment