Thursday, February 2, 2017

KERAJAAN HARUS BERANI MEMBUAT DASAR JANGKA PENDEK TIDAK POPULAR UNTUK KEBAIKAN JANGKA PANJANGTidak kira apa dasar mana-mana kerajaan di dunia (bukan hanya Malaysia) dilaksanakan, akan ada orang yang menerima kesan negatif.

Penyelesaian itu tidak pernah berhenti melaksanakan dasar-dasar yang baik hanya kerana pihak tertentu terjejas walaupun mereka berada di kumpulan B40 tetapi lebih kepada mencari jalan untuk membantu kumpulan ini mengharungi gelombang dalam jangka pendek dan melaksanakan dasar-dasar yang boleh membantu mengurangkan bilangan mereka di jangka masa panjang.

Inilah sebabnya mengapa Kerajaan telah memperkenalkan skim seperti BR1M, PR1MA, KR1M dan lain-lain yang semuanya bertujuan sebagai penyelesaian jangka pendek untuk membantu mengurangkan beban kewangan golongan miskin.

Dalam jangka masa panjang, tidak ada jalan pintas selain daripada untuk meningkatkan pendapatan kumpulan ini melalui produktiviti yang lebih tinggi dan peluang pekerjaan yang lebih baik.

Inilah sebabnya mengapa setiap tahun kerajaan telah melabur berbilion-bilion dalam pendidikan dan pembinaan dan menaik taraf infrastruktur supaya Malaysia dapat terus menjadi tempat yang menarik untuk syarikat-syarikat, asing & penduduk tempatan untuk melabur dari kedua-dua segi perkakasan dan ketersediaan perisian. Ini adalah satu-satunya standard cara hidup boleh terus meningkatkan bukan hanya untuk golongan miskin tetapi untuk semua orang.

Sebahagian daripada pelaburan pembangunan perlu dikorbankan jika rakyat Malaysia hanya berminat untuk pemulihan jangka pendek dengan pendekatan subsidi dan kawalan harga oleh Kerajaan.

Kehendak yang tidak terhad tetapi sumber-sumber Kerajaan tidak begitu, seperti juga orang lain, perlu mengikut keutamaan dan dengan peruntukan yang sewajarnya.

Kerajaan mengambil berat golongan miskin tetapi jika dasar yang baik secara berterusan dibatalkan atau ditangguhkan kerana golongan lain, maka golongan miskin akan selamanya terperangkap dalam perangkap kemiskinan.

Akhirnya, mereka dan anak-anak mereka akan menjadi orang yang amat rugi.

Sebuah kerajaan yang baik adalah yang mempunyai keberanian untuk membuat dasar-dasar jangka pendek yang tidak popular untuk kebaikan jangka panjang negara.

No comments:

Post a Comment

Loading...