Wednesday, January 18, 2017

POTENSI KERUGIAN PENYAHSENARAIAN FGV - MATEMATIK BODOH RAFIZIRafizi tidak puas hati dengan Pengerusi FELDA baru Shahrir Samad apabila menafikan matematik beliau ke atas "potensi kerugian" dari penyahsenaraian FGV.

Tetapi pembaca yang kerap mengikuti tulisan atau menjadi pengikut Rafizi tahu perkiraannya memang sampah.

Rafizi sebelum ini memberi amaran bahawa penyahsenaraian FGV akan menyebabkan kerugian sebanyak RM7.8 bilion.

Beliau berkata potensi kerugian:
1) FGV perlu membayar RM2.9 bilion untuk membeli balik saham dari pemegang saham;
2) RM2 bilion wang rakyat akan hilang dari kejatuhan harga saham FGV;
3) dan RM2.9 bilion FGV telah dibelanjakan untuk pembayaran, pembayaran balik pinjaman kepada KWSP dan lain-lain perbelanjaan.

Pertama, FELDA kini memiliki kira-kira 37% dalam FGV. Untuk membeli balik baki saham seperti dakwaan beliau RM2.9b bermakna FELDA kemudian akan memiliki 100% daripada FGV. Berdasarkan harga pasaran saham hari ini, FGV bernilai RM6.27 bilion.

Ini adalah kali pertama saya mendengar bahawa membeli saham dimana pasaran berkata adalah sesuatu yang bernilai bermakna kita serta-merta mengalami kerugian.

Kedua, apabila Felda mula disenaraikan, ia dijual RM10.5 bilion nilai saham yang mana RM6 bilion dikembalikan kepada FELDA manakala baki RM4.5 bilion dikekalkan kepada FGV, yang mereka gunakan untuk membeli pelbagai syarikat perladangan termasuk milik Pengasas DAP Chen Man Hin Pontian Plantation.
http://pakdin.my/fgv-beli-ladang-penasihat-dap-pontian-plantation-lebih-mahal-daripada-eagle-high-plantation-indonesia-mengapa-senyap/

RM6 bilion yang telah diterima oleh FELDA dan digunakan untuk keperluan tanaman semula dan membayar bonus khas RM15k setiap keluarga + dividen lain.

Selain daripada RM6 bilion yang diterima apabila disenaraikan, FELDA menerima RM250 juta setahun + 15% daripada keuntungan operasi setiap tahun sejak penyenaraian FGV kerana Perjanjian Pajakan Tanah (LLA).
http://suara.anakkenyalang.com/2016/12/video-fgv-bayar-rm250juta-dan-15-dari.html

Walaupun beberapa dana mungkin mengalami kerugian dari kejatuhan harga saham FGV, FELDA tidak kehilangan apa-apa. FELDA telah membuat wang selepas penyenaraian melalui premium apabila harga minyak sawit mentah (MSM) berada di puncak dan tidak dipengaruhi oleh kejatuhan harga saham.

Dana yang mengalami kerugian adalah dana portfolio dan akan menjana keuntungan untuk pelaburan atau penyenaraian lain - termasuk penyenaraian IHH Bhd pada masa yang sama yang kini telah naik tiga kali ganda daripada harga senaraian.

Dan pertimbangan yang ini:

Sebelum penyenaraian, FELDA yang dimiliki 100% daripada FGV.

Sekiranya FELDA menyahsenaraikan FGV - yang merupakan hanya satu pilihan yang mereka sedang mempertimbangkan - FELDA sekali lagi akan memiliki 100% daripada FGV termasuk syarikat perladangan lain yang dibeli selepas FGV selepas disenaraikan.

Rafizi, Cuba bagitau di mana kerugiannya?

Ketiga, penyahsenaraian tidak bermakna FGV atau FELDA perlu membayar balik RM2 bilion pinjaman daripada KWSP. Ini adalah kali pertama saya telah mendengar bahawa anda perlu untuk membayar balik pinjaman tertunggak hanya kerana anda menyenaraikan atau menyahsenarai daripada penyenaraian syarikat. Dalam mana-mana kes, FGV telah membayar semula sebahagian daripada pinjaman ini selama ini dan yang tertunggak telah berkurangan kepada RM1.58b.

Dan mana sekolah perakaunan ang mengajar bahawa membayar kembali pinjaman dianggap sebagai KERUGIAN?

Sesiapa yang mengatakan penyahsenaraian akan menyebabkan kerugian banyak wang? Kalau macam itu, Ananda Krishnan tidak akan membuat penyenaraian dan penyahsenaraian pelbagai syarikatnya seperti ASTRO, Maxis dan Bumi Armada.

Dia melakukan semua ini dan setiap kali dia membuat keuntungan berbilion - bukan rugi berbilion-bilion.

Matematik sangat pandai oleh Rafizi. Hampir setanding dengan matematik khas Tokong Lim Guan Eng.

Rafizi boleh menipu sesetengah orang yang kurang biasa dengan pasaran dengan pembohongan bodoh beliau, tetapi Rafizi tidak boleh menipu orang-orang yang tahu bagaimana pasaran berfungsi.

Mungkin sotong belajar matematik sampah dari Kolej bawah laut?

http://mypalmoil.blogspot.my/2012/06/fgv-listing-set-to-raise-rm105b.html

No comments:

Post a Comment

Loading...