PAKATUN: KALAU NAK BERCAKAP PASAL HUTANG NEGARA BANDING DENGAN SAIZ EKONOMI BUKAN JUMLAH SEMATA-MATA - Randau Sarawak

Breaking

Thursday, January 5, 2017

PAKATUN: KALAU NAK BERCAKAP PASAL HUTANG NEGARA BANDING DENGAN SAIZ EKONOMI BUKAN JUMLAH SEMATA-MATASama lah dengan hutang peribadi, bandingkan dengan gaji dan harga semasa.

Zaman mee semangkuk RM1 tak kan nak berhutang RM5 untuk bayar harga mee dan sekarang harga mee semangkuk RM5 tak kan nak pinjam RM1.

Propaganda PakaTun asyik menunjukkan jumlah hutang negara tetapi tidak pernah menunjukkan saiz ekonomi negara.

Secara logiknya apabila saiz ekonomi berkembang, jumlah hutang yang boleh dipinjam secara selamat adalah meningkat.

Semenjak mengambil alih sebagai Menteri Kewangan, Najib telah meningkatkan saiz ekonomi daripada RM655 bilion pada tahun 2007 kepada kira-kira RM1,200 bilion pada tahun 2016 - meningkat kira-kira RM545 bilion, sebenarnya melebihi saiz keseluruhan ekonomi RM418 bilion semasa Mahathir meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Dengan mengambil kira peningkatan saiz ekonomi diantara 2008 ke 2016 sebanyak RM545 bilion sebenarnya hampir dua kali ganda saiz ekonomi semasa Anwar meninggalkan pejabat Kementeruan Kewangan tahun 1998. Sudah tentu 1998 adalah juga merupakan tahun dimana Malaysia mengalami krisis ekonomi yang paling buruk dalam sejarah dimana banyak bank dan syarikat besar jatuh - memerlukan 'bail out' dari kerajaan menggunakan Danamodal dan Danaharta.

Secara faktanya, dalam tempoh tahun hadapan atau dua tahun kemudian, saiz ekonomi akan meningkat dua kali ganda saiz yang ditinggalkan oleh Pak Lah pada tahun 2007.

Sekiranya mereka jujur, beri gambaran sebenar secara menyeluruh bukan mengambil sebahagian untuk mengelirukan orang ramai.

Tetapi PakaTun dan pasukan propagandanya bukan manusia yang jujur. Mereka hanya mahu mensabotaj ekonomi debgan menimbulkan kebencian dan kebimbangan menggunakan pembohongan dalam mencapai matlamat mereka untuk berkuasa.

Rujukan:


No comments:

Post a Comment