HUTANG NEGARA: NAJIB SELAMATKAN EKONOMI NEGARA DARI 'THE GREAT GLOBAL RECESSION'2007 - KALAU TIDAK AHLI PERNIAGAAN CHAUVINIST CINA DAP DAN KRONI MAHATHIR RAMAI GULUNG TIKAR - Randau Sarawak

Breaking

Saturday, January 14, 2017

HUTANG NEGARA: NAJIB SELAMATKAN EKONOMI NEGARA DARI 'THE GREAT GLOBAL RECESSION'2007 - KALAU TIDAK AHLI PERNIAGAAN CHAUVINIST CINA DAP DAN KRONI MAHATHIR RAMAI GULUNG TIKAR

Pemimpin dan penyokong Pakatan dan Mahathir telah terus memomokkan bahawa hutang Kerajaan kita telah meningkat di bawah Perdana Menteri Najib Razak dengan memetik bahawa KDNK berbanding Hutang telah melonjak daripada hanya 41% hingga setinggi 54% sejak Najib mengambil alih.

Mereka mendakwa bahawa ini adalah satu contoh pengurusan tidak bertanggungjawab dan songlap oleh Najib, yang penyokong mereka yakini secara membuta tuli.

Ini lah yang di katakan, ramai pemimpin Pakatan tidak jujur dan ramai rakyat Malaysia tidak mempunyai pengetahuan, tidak tahu bersyukur dan "mudah lupa".

Tahukah anda pelaburan asing ke Malaysia jatuh 98% pada suku terakhir 2008 (eksport juga jatuh 30%) dan menurun 81% untuk keseluruhan 2009 manakala KDNK kita dikontrakkan 3 suku tahun - ketika Najib mula-mula menjadi PM?

Pakar-pakar telah meramalkan kemelesetan teruk yang mengambil masa panjang bagi Malaysia.

Penang Institute yang ditaja kerajaan DAP Pulau Pinang juga mempunyai satu artikel dengan tajuk yang membanggakan mereka "The Malaysian Economy in 2009: Into the Pithole of Recession" yang menyatakan:

"Tidak seperti krisis kewangan Asia yang pernah dilalui Malaysia pada tahun 1997, keadaan ekonomi semasa beralih kepada menjadi lebih serius." dan kemudian terus memberikan angka sebagai alasan mereka.Mereka tidak salah kerana 'The Great Global Recession' tahun 2007, adalah terburuk dalam hampir 80 tahun sejak Kemelesetan Besar melanda banyak negara-negara dan memberi kesan bagi tempoh berlarutan selama 6 tahun.

Tidak seperti negara-negara lain, Malaysia telah terlepas daripada kesan lebih buruk dan agak baik selama tahun-tahun sehingga kini. Jutaan rakyat Malaysia terselamat bertahun-tahun daripada kejatuhan ekonomi.

Inilah sebabnya mengapa hutang kepada KDNK kita melonjak 11.5% kepada 52% dan kemudian lebih stabil.

Malaysia tidak bersendirian sepertimana kebanyakan negara-negara lain didunia, negara-negara di dunia juga meningkatkan nisbah hutang berbanding KDNK mereka semasa tempoh kritikal ini.

Sebagai contoh, Hutang Singapura meningkat kira-kira 18%, AS meningkat 30.4% manakala UK meningkat hutang mereka 33.1% dalam tempoh ini - sudah pasti lebih tinggi daripada Malaysia sebanyak 11.5%.

Jika Najib tidak meminjam dengan ketara pada 2009-2010 dan menyuntik wang dalam ekonomi dalam dua pakej rangsangan dalam masa yang sama melakukan pengimbangan semula ekonomi untuk fokus yang lebih besar ke atas ekonomi dalam negara di samping mengurangkan jurang pendapatan dengan dasar-dasar seperti BR1M dan gaji minimum, ia boleh sangat menjadi lebih teruk daripada krisis 1998.

Ini juga membantu meletakkan Malaysia pada landasan pertumbuhan yang kukuh dalam tahun-tahun berikutnya.

Dan walaupun kejatuhan besar dalam harga petroleum dan pendapatan, tumpuan Najib kepada usaha mengurangkan defisit sejak 6 tahun yang lalu telah membantu mengurangkan nisbah Hutang berbanding KDNK.

Bagi saya, ini adalah tadbir urus yang baik dan pengurusan kewangan yang baik.

Those who blame Najib for increasing govt debt when he first became PM are essentially scolding Najib for saving the economy during the worst global recession for 80 years - and could easily have been much worse for Malaysia than the 1998 crisis.

Mereka yang menyalahkan Najib untuk meningkatkan hutang Kerajaan apabila dia mula-mula menjadi PM pada dasarnya memarahi Najib untuk menyelamatkan ekonomi semasa kemelesetan global yang paling teruk bagi tempoh 80 tahun - dan dengan mudah boleh menjadi lebih buruk bagi Malaysia daripada krisis 1998.

Malaysia mudah lupa dan kurang pengetahuan. Senang diperalatkan oleh pembangkang jahat untuk menjadi zombie.

---
Rujukan:
http://penanginstitute.org/v3/files/econ_brief/2009/EconBrief2009-2.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Recession

No comments:

Post a Comment