Tuesday, January 10, 2017

HAMPIR SEJUTA PENDUDUK SELATAN THAI TERJEJAS AKIBAT BANJIRBANGKOK: Hampir sejuta penduduk terjejas akibat banjir yang melanda 10 wilayah di selatan Thailand dengan 11 kematian dicatatkan setakat Isnin, lapor Jabatan Pencegahan dan Pengurusan Bencana negara itu.

Lapan daripada wilayah terbabit iaitu Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat, Phatthalung, Ranong dan Phang Nga, dijangka mengalami banjir yang lebih buruk ekoran hujan lebat yang berlanjutan sejak beberapa hari lalu.

Pengarah jabatan berkenaan, Chatchai Phromlert berkata, banjir yang melanda lapan wilayah terbabit selain Narathiwat, Yala, Songkhla dan Pattani sejak awal minggu ini menjejaskan 744,422 penduduk di 3,376 buah kampung di 85 daerah.

Jelasnya, tiga kematian dicatatkan di Surat Thani manakala dua kematian berlaku di masing-masing di wilayah Songkhla, Nakhon Si Thammarat dan Phatthalung.

"Seorang lagi mangsa masih dilaporkan hilang selepas dihanyutkan banjir di Phatthalung.

"Banjir di Phatthalung, Chumphon dan Trang dilaporkan semakin naik tetapi wilayah lain, air mulai surut," katanya.

Sementara itu, Menteri Pendidikan, Theerakiat Charoensetthasin berkata, lebih 1,400 buah sekolah di selatan Thailand terjejas dan mengalami kerosakan akibat banjir.

Jelasnya, kesemua sesi persekolahan terpaksa dibatalkan atas faktor keselamatan pelajar.

"Pejabat Suruhanjaya Pendidikan Vokasional telah menghantar pelajar dan guru kolej teknikal untuk membaiki kemudahan dan kenderaan sekolah yang mengalami kerosakan secara percuma," katanya.

No comments:

Post a Comment

Loading...