Tuesday, January 17, 2017

FDI: SEKTOR PEMBUATAN JAUH MELEBIHI ERA MAHATHIR – APA LAGI MAHATHIR KECOH MENGENAI FOREST CITY?

Jawapan angkuh Mahathir kepada penderhakaan terhadap Sultan Johor menunjukkan bahawa prospek ekonomi beliau masih terperangkap dengan cara lama.

Beliau terus mempertahankan bahawa pelaburan dalam sektor pembuatan adalah apa yang diperlukan walaupun pelaburan pembuatan biasanya menyediakan pekerjaan berpendapatan rendah yang kini majoriti diisi oleh pekerja asing.

Dia terus mengabaikan sektor Perkhidmatan, yang membangunkan ekonomi tahu bahawa ianya adalah penting untuk pekerjaan bernilai tinggi.

Mahathir seolah-olah terperangkap dalam mode “negara membangunkan” dan bukannya untuk menjadi negara maju – sebab utama mengapa Malaysia telah terperangkap dalam perangkap pendapatan sederhana untuk sekian lama kerana dasar ini.

Mahathir berterusan mengatakan bahwa pelaburan dalam sektor pembuatan akan menyediakan peluang pekerjaan bagi penduduk setempat.

Walau bagaimanapun, dengan masalah ini adalah bahawa kita tidak lagi mempunyai masalah pengangguran.

Malah, kerana pergantungan kepada buruh murah, sektor pembuatan memerlukan sejumlah besar pekerja-pekerja asing.

Pergilah ke mana-mana kilang di Malaysia dan kita akan melihat bahawa majoritinya adalah pekerja asing.

Bukti yang sangat jelas dalam pemikiran Mahathir, menganggap rakyat Malaysia adalah “buruh kos rendah”.

Ini lah sebabnya Kerajaan dibawah pimpinan Dato’ Seri Najib Razak memberikan lebih tumpuan dalam membangunkan sektor perkhidmatan – daripada hanya bergantung hanya kepada sektor pengeluaran.

Pelabuhan sektir pembuatan tidak diabaikan dan masih meluas dipromosikan tetapi dengan penekanan kepada nilai yang lebih tinggi dan pembuatan automatik. Pelbagai insentif masih ditawarkan kepada mereka.

Seperti yang boleh lihat dari graf di bawah, pelaburan pembuatan masih kukuh – dan lebih tinggi daripada era Mahathir.Tetapi tumpuan baru kepada perkhidmatan industri dan perkhidmatan eksport. Sektor perkhidmatan kini menjadi sektor terbesar dan terdiri daripada 53.9% daripada KDNK pada tahun 2015. Tanda kejayaannya, eksport sektor perkhidmatan kita terus berkembang dengan RM135 bilion seperti yang dicatatkan pada tahun itu.

Di Amerika Syarikat, sektor perkhidmatan terdiri daripada 80% daripada KDNK mereka dan 81% daripada sumber pekerjaan mereka.

Seperti yang boleh dilihat daripada graf, pelaburan sektor perkhidmatan telah berkembang secara mendadak sejak 2009 dan kini telah mengatasi sektor pembuatan.

Ini adalah di mana terletaknya masa hadapan Malaysia – pekerja sektor perkhidmatan bernilai tinggi berasaskan pengetahuan diisi oleh penduduk tempatan.

Bukan lagi pekerjaan sektor pembuatan bernilai rendah yang diisi oleh warga asing seperti yang diajukan oleh Mahathir.

Juga, Mahathir adalah salah untuk menuduh Sultan Johor “menjual negara” kerana tanah Forest City adalah sepenuhnya pulau buatan tebus guna. Sekarang ini bukan tanah pun. Jadi bagaimana anda boleh mengatakan menjual Malaysia?

Selepas penambakan, ia hanya akan menambah saiz Johor dan kawasan kedaulatan.


SULTAN IBRAHIM CABAR MAHATHIR
http://suara.anakkenyalang.com/2017/01/sultan-ibrahim-cabar-dr-mahathir.html

No comments:

Post a Comment

Loading...