ADAKAH BAHRI MELETAKKAN JAWATAN KERANA PENYALAHGUNAAN KUASA? - Randau Sarawak

Breaking

Wednesday, January 4, 2017

ADAKAH BAHRI MELETAKKAN JAWATAN KERANA PENYALAHGUNAAN KUASA?


Dia mungkin pegawai kanan SPRM yang lantang. Kelantangan beliau sehingga isteri keduanya mendapat semua butir-butir mengenai siasatan SRC dan dia (isteri kedua) berasa bertanggungjawab untuk berkongsi dengan semua orang di Facebook.

Bahri Mohamad Zain sering menggambarkan dirinya sebagai takut akan Allah, lambang integriti kakitangan awam yang benar-benar benci terhadap kerajaan sedia ada. Jadi kerana jijik dia dia menunggu selama satu tahun untuk bersara bukannya meletakkan jawatan serta-merta untuk memisahkan dirinya yang suci dari dibayangi dan terpaksa bekerja untuk kerajaan yang jijik dan kotor.


Bahri hari ini memberitahu pemberita yang beliau memilih untuk bersara awal kerana kecewa dengan cara pihak berkuasa menangani siasatan terhadap SRC International, anak syarikat 1MDB yang disiasat sejak 2015.

“Bukan sahaja kecewa, malah saya rasa amat berdosa kepada seluruh 30 juta rakyat Malaysia kerana kes SRC International tidak boleh dibawa ke mahkamah,” katanya kepada pemberita, hari ini.

Walau bagaimanapun, SPRM sudah menghubungi beliau dan Bahri menafikan mengeluarkan kenyataan sedemikian kepada portal tersebut. Jadi, kepada pemberita mana yang dia keluarkan kenyataan? Mengapa Bahri berbohong dan tidak berpegang teguh dengan kenyataan beliau? Mengapa dia tidak ada integriti?

Jika penafian dari Bahri adalah benar, maka adakah ini bermakna bahawa peletakan jawatan beliau tiada kaitan dengan Najib Razak, atau kerajaan, atau SRC? Jadi apa sebab untuk beliau meletakkan jawatan daripada SPRM awal tahun lepas?

Tetapi sumber itu, yang mahu identitinya dirahsiakan, berkata Bahri sepatutnya meletakkan jawatan “tahun lepas atau pada 2015” sekiranya betul beliau berasa bersalah mengenai SRC International.

Apakah mungkin kerana dua laporan polis yang dibuat terhadap beliau dan isteri keduanya kerana penyalahgunaan kuasa awal tahun lepas?


Rupa-rupanya isteri kedua Bahri, Noor Haslina Abdullah, adalah dalam perebutan dengan kakak ipar Noraihan Che Ali, bagi hartanah mendiang suami yang merupakan abangnya.

Haslina berkeras untuk tidak memberikan kakak iparnya satu sen pun dan telah meminta Bahri untuk menghantar orang-orangnya dari SPRM Putrajaya untuk menyerbu rumah dan pejabat Noraihan untuk menafikan beliau daripada mengambil tahu terhadap apa-apa dokumen-dokumen perniagaan si mati.

Tindakan itu mendorong Noraihan untuk membuat laporan polis terhadap Bahri dan Haslina di Kota Bharu pada 21 Februari 2016 di Balai Polis Kota Bharu. Bagaimanapun, polis yang menerima laporan itu dan tidak mengambil apa-apa tindakan.Apabila polis tidak berbuat apa-apa Noraihan membuat satu lagi laporan polis terhadap Bahri dan Haslina, kali ini di Balai Polis Presint 7, Putrajaya pada 1 Mac 2016.
Persoalannya: apa yang Bahri lakukan pada pihak polis sehingga mereka tidak amengambil pa-apa tindakan ke atas kedua-dua laporan? Adakah Bahri lagi menyalahgunakan kuasanya dengan mengancam pihak polis bahawa beliau akan mengambil tindakan terhadap mereka jika mereka bertindak terhadapnya?

Sekarang Bahri telah bersara dan ini adalah masa yang sesuai bagi polis mula bertindak ke atas laporan tersebut dan mula menegakkan keadilan?

Beliau boleh menuntut apa sahaja pandangan yang yang secocok dengannya dirinya. Tetapi jika beliau menyalahgunakan kuasa supaya isteri beliau boleh menafikan hak anak-anak yatim, hak mereka untuk harta mendiang bapa mereka maka beliau bukanlah adalah orang yang takut kepada Allah seperti yang beliau selalu sebut bahawa beliau lebih takutkan Allah.

Malahan, beliau meletakkan isterinya lebih tinggi daripada Allah SWT.

No comments:

Post a Comment