SAYA MEMILIH UNTUK MENJADI YANG BERBEZA-NAJIB RAZAK - Randau Sarawak

Breaking

Friday, August 19, 2016

SAYA MEMILIH UNTUK MENJADI YANG BERBEZA-NAJIB RAZAK


Sejarah telah menunjukkan bahawa kebanyakan peperangan berlaku adalah antara negara jiran. Dan jika Malaysia ingin berperang maka ianya adalah salah satu daripada negara-negara jiran ASEAN . Dan itu adalah sebab mengapa Tunku Abdul Rahman mencetuskan idea penubuhan Negara-Negara Asia Tenggara ( ASEAN) , yang dilancarkan hampir 50 tahun yang lalu pada 8 Ogos 1967.
Tun Ghazali Shafie – yang berkhidmat sebagai Menteri Luar Malaysia dari tahun 1981 hingga 1984 dan beliau memainkan peranan penting dalam usaha untuk menamatkan konflik di Kemboja – pernah berkata adalah lebih baik untuk “rahang- rahang” atau perang mulut daripada “perang -perang”. Dalam erti kata lain , selagi kita terus bercakap maka kita tidak akan berperang. Dan ini yang dimaksudkan dengan diplomasi dan hubungan dengan negara luar.
Malangnya , Malaysia kembali bercanggah dan berkonfrontasi dalam hubungan luar pada tahun 1980-an dan 1990-an dan ini tidak selaras dengan peranan utama negara dalam ASEAN. Malah Malaysia juga menunjukkan pendirian yang bercanggah dan konfrontasi yang sama dengan negara-negara barat seperti UK , Amerika Syarikat dan Australia.
Di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, walau bagaimanapun semua ini telah berubah dan juga tidak terlepas dari kritikan bahawa Najib terlalu ‘berlembut’ dengan ‘rapat’ Singapura. Ucaptama Najib di Pertubuhan Komanwel bagi Pentadbiran Awam dan Pengurusan ( CAPAM) 2016 persidangan dwitahunan hari ini mungkin yang terbaik menerangkan dasar luar beliau apabila beliau berkata:
“Rakyat Malaysia orang mudah didekati dan kerjasama berorientasikan ; selama beberapa dekad kita mempunyai seorang pemimpin yang mengamalkan kedudukan dasar luar sengaja konfrontasi , mungkin untuk populariti peribadi. Tetapi apabila saya menjadi Perdana Menteri, saya memilih untuk menjadi yang berbeza, dan membuat pendekatan yang jelas berbanding pendekatan yang lalu. Kerana saya percaya dasar luar Malaysia perlu membina perkongsian yang memberi manfaat kepada negara dan rakyat. ”

No comments:

Post a Comment